Indiase autogroep Mahindra neemt Pininfarina over

De Italiaanse designer van auto's en andere voertuigen Pininfarina wordt overgenomen door de Indiase autogroep Mahindra & Mahindra. Dat moet een nieuwe start betekenen voor het Italiaanse familiebedrijf dat fors in de problemen was gekomen.

Mahindra biedt xxx euro per aandeel of een totaal van xxx. Voor de overnamegesprekken bekend werden, had Pininfarina een marktwaarde van bijna 170 miljoen euro. Het bedrijf sleurt evenwel ook een grote schuldenlast met zich mee.

Beide bedrijven zijn overigens geen onbekenden voor elkaar. Zo werken Mahindra en Pininfarina in India al langer samen. Mahindra werd opgericht in 1945 en bouwt vooral terreinwagens, tractoren, vrachtwagens en bussen. Er werken ongeveer 34.000 mensen voor het bedrijf dat een onderdeel is van de grotere industriële groep Mahindra.

Daarnaast is de Indiase autogigant ook hoofdaandeelhouder van de Zuid-Koreaanse tegenhanger Ssangyong en bezit Mahindra 51% van de motorfietsenafdeling van het Franse merk Peugeot.

Voor Pininfarina betekent de overname de redding van het prestigieuze bedrijf. De voorbije tien jaren stapelde het de schulden op en in 2008 en 2012 moesten schulden herschikt worden. Daardoor is het controlebelang van 76% door de familieholding Pincar nu overgedragen aan de banken. 

Italiaans modehuis op wielen

Carozzerria Battista Farina werd in 1930 opgericht in de Italiaanse stad Turijn en maakte snel naam bij het ontwerpen van mooie auto's voor de "happy few". Het model Cisitalia 202 uit 1947 is zelfs permanent tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York.

In de jaren 60 werd de naam van het bedrijf omgevormd tot Pininfarina. Het bedrijf ontwierp modellen voor bekende merken zoals Ferrari, Fiat, Alfa Romeo, Lancia en Maserati, maar ook voor buitenlandse autogroepen zoals Bentley, BMW en Cadillac. Ook de Peugeot 504 Coupé en de Rolls Royce Camargue kwamen van de tekentafels van Pininfarina. Het meest bekend zijn evenwel de Ferrari Testarossa en de Alfa Romeo Guilletta Spider.

Pininfarina ontwerpt evenwel ook sportartikelen, elektronica, meubels en luxegoederen zoals horloges en gebouwen

AP1984
© ASSOCIATED PRESS
AP2005