IS eist aanslag VS-consulaat in Iraaks-Koerdistan op

In Irbil, de hoofdstad van de autonome regio Iraaks-Koerdistan, is een bomauto ontploft vlak bij het Amerikaanse consulaat. In het westen van Irak drijft de terreurgroep IS dan weer duizenden vluchtelingen voor zich uit.

Vanmiddag is een bomauto ontploft vlak bij het Amerikaanse consulaat in Irbil. Volgens de veiligheidsdiensten zijn er daarbij drie doden en vijf gewonden gevallen. Geen van hen zou werken voor het Amerikaanse consulaat.

De aanslag is meteen opgeëist door de soennitische terreurgroep IS die nog altijd grote delen van Noord-Irak en Oost-Syrië bezet houdt. Het is overigens niet uitzonderlijk dat IS aanslagen uitvoert in Koerdisch gebied. In november werd al eens een bomaanslag gepleegd nabij het paleis van de gouverneur van Irbil. 

De voorbije maanden heeft IS echter forse klappen gekregen. De Iraakse Koerden hebben IS verdreven uit de buurt van de berg Sinjar. Het Iraakse leger heeft onlangs de stad Tikrit ingenomen, een bolwerk van Saddam-getrouwen en IS ten noorden van Bagdad.

In het noorden van buurland Syrië heeft IS dan weer terrein verloren aan de Syrisch-Koerdische militie YPG. 

IS rukt op naar centrum van Ramadi

De terreurgroep probeert die verliezen dus nu te compenseren door bomaanslagen en door een nieuw militair offensief in het westen van Irak, in de provincie Anbar.

De voorbije dagen heeft IS duizenden burgers verjaagd uit de dorpen rond Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar. Vandaag is IS dan binnengedrongen in Ramadi zelf en wordt er op tal van plaatsen hevig gevochten met het Iraakse leger.

IS probeert het met offensief het Iraakse leger te snel af te zijn. Irak had na de verovering van de stad Tikrit ten noorden van Bagdad een aanval tegen IS in Anbar aangekondigd, maar het leger wordt daar nu zelf in het defensief gedrongen door IS.

Het is overigens niet de enige plek waar IS opnieuw in het offensief wil gaan. Vandaag zijn er bij twee zware bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad overigens 27 mensen gedood.

AP2014