Japanse kunstenares staat terecht voor "vaginakunst"

In Japan moet een kunstenares zich voor de rechter verantwoorden omdat ze kunst heeft gemaakt op basis van haar eigen vagina. Met de werken wou ze de dubbele standaard met betrekking tot mannelijke en vrouwelijke seksualiteit die in Japan heerst aanklagen, maar volgens het gerecht heeft ze zich hiermee schuldig gemaakt aan het verspreiden van obsceniteiten.

Koffiemokdeksels, iPhonehoesjes, kano's... Deze en andere gebruiksvoorwerpen heeft de Japanse kunstenares Megumi Igarashi (die actief is onder de artiestennaam Rokude Nashiko, wat zoveel betekent als "nergens-goed-voor-kind") de voorbije jaren naar het model van haar eigen vagina gemaakt. Ze gebruikte hiervoor een gedetailleerde 3D-scan van haar geslachtsorgaan die ze ook op het internet plaatste.

"Rokude Nashiko is een feministe", zegt Japan-correspondent Wouter van Cleef in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Ze stelt dat de Japanse cultuur makkelijk omgaat met mannelijke seksualiteit, maar vrouwelijke seksualiteit tegelijk in een taboesfeer stopt."

Vaginacorrecties

"Japan kent een heus penisfestival waarbij een kolossale fallus door de straten wordt gedragen. De vagina wordt daarentegen doodgezwegen. Afbeeldingen komen nauwelijks voor en veel vrouwen hebben geen flauw benul hoe een vagina er precies hoort uit te zien. Na Brazilië is Japan het land met de meeste vaginacorrecties ter wereld omdat veel Japanse vrouwen denken dat hun vagina de verkeerde vorm heeft."

"Zelfs in Japanse pornofilms worden de geslachtsdelen onherkenbaar gemaakt, hoewel dat ook voor mannen geldt. Het is niet echt duidelijk waar deze houding vandaan komt. In tegenstelling tot het katholicisme is naakt in Japan van oudsher geen taboe."

Volgens het Japanse gerecht heeft Rokude Nashiko zich met haar kunst schuldig gemaakt aan het verspreiden van obsceniteiten. Op basis van die aanklacht moet ze zich momenteel voor de rechter verantwoorden. De vrouw riskeert een celstraf van twee jaar en een boete van zo'n 20.000 euro.