Laatste beeldhouwwerk van Michelangelo verhuisd naar nieuw museum

De Pièta Rondanini, het laatste beeldhouwwerk van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo, is vandaag overgebracht naar een nieuwe locatie in Milaan. Het marmeren beeld is vanaf nu te bezichtigen in een gloednieuw museum. Het pand werd speciaal voor dit kunstwerk gerenoveerd.
imago/Matteo Gribaudi

De Pièta Rondanini is een wit marmeren beeld uit van ongeveer twee meter hoog. Michelangelo werkte tot zijn laatste dagen aan dit kunstwerk. Het beeld werd dan ook pas na zijn dood in 1564 ontdekt.

In 1807 kwam het beeldhouwwerk in het bezit van markies Rondanini, die het tentoonstelde in zijn Milanees paleis. Hij gaf het beeld ook zijn naam. De stad Milaan kocht het beeld van hem over in 1952. Sinds 1956 stond de Pièta in Castello Sforzesco, in het historisch centrum van Milaan. In het gebouw zijn verschillende musea ondergebracht.

Nu zal de Pièta als enige kunstwerk te zien zijn in een gloednieuw museum in Milaan, dat op 2 mei zijn deuren opent. De ruimte is een zaal in een gerestaureerd kasteel dat vroeger dienst deed als Spaans ziekenhuis. Doldaten die getroffen werden door de pest werden er in de 16e eeuw opgevangen.

"Een plaats gelinkt aan het menselijk lijden is de perfecte locatie voor een kunstwerk dat intense gevoelens en moederlijke pijn uitdrukt", aldus de Italiaanse architect Michele de Lucchi.

imago/Matteo Gribaudi