Man die peuter stak met schroevendraaier, wordt geïnterneerd

De man die een peuter met een schroevendraaier in het gezicht had gestoken, wordt geïnterneerd. De man had het meisje van 1,5 jaar oud aangevallen in een supermarkt in Deurne. Hij was een paar jaar geleden al eens geïnterneerd, nu heeft de raadkamer beslist dat hij opnieuw ontoerekeningsvatbaar is.

De man was sinds 2008 op proef vrij na een internering. Er hadden zich sindsdien geen nieuwe feiten of incidenten voorgedaan. Tot hij in december vorig jaar een peuter neerstak met een schroevendraaier in een Delhaize-supermarkt in Deurne.

De vijftiger boog zich over een kinderwagen met daarin een meisje van 1,5 jaar oud en stak haar met een schroevendraaier in de oogkas. Het meisje werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Ze zal wellicht blind blijven aan het getroffen oog.

De dader werd een dag later opgepakt en bekende de feiten. Hij had het meisje als willekeurig slachtoffer uitgekozen. De raadkamer heeft nu dus bepaald dat hij geïnterneerd moet worden.

Omvang schadevergoedingen wordt later bepaald

"Uit het verslag van de gerechtspsychiater blijkt dat hij op het ogenblik van de feiten en nu nog steeds ontoerekeningsvatbaar is. De problematiek die tot zijn eerste internering leidde, speelt nog altijd. Het parket vorderde dan ook zijn internering en wij hebben ons daar niet tegen verzet", zegt zijn advocaat Peter Janssens.

De ouders van het meisje en warenhuisketen Delhaize kregen als burgerlijke partijen één euro provisioneel toegekend. De exacte omvang van de schadevergoedingen wordt later bepaald. "Maar voor Delhaize is dat minder van tel. We hebben ons in de eerste plaats burgerlijke partij gesteld, omdat we dan inzage kregen in het strafdossier en het slachtoffer en haar familie beter konden ondersteunen", zegt woordvoerder Roel Dekelver.