Misdaadauteur Pieter Aspe krijgt eigen uitgeverij én prijs

Alle boeken van Pieter Aspe worden in de toekomst uitgegeven onder de vlag van Aspe NV, een nieuwe afdeling van uitgeverij Manteau. De misdaadauteur krijgt dit jaar bovendien ook een eigen "Aspe Award", een beloning voor schrijftalent wiens crimiverhalen nog niet werden uitgegeven.
BELGA/VAN ASSCHE

Volgens uitgeverij Manteau verdient de 62-jarige Aspe, die vorig jaar zijn 20-jarig jubileum als schrijver vierde, die eer omdat hij de voorbije decennia uitgegroeid is tot een sterk merk en "een instituut" binnen de Vlaamse literaire wereld.

Met de gloednieuwe "Aspe Award" mikt de auteur op onbekend talent binnen het crimigenre. Wie kans wil maken op de onderscheiding, moet voor 1 juni een verhaal van 1.700 woorden - "exact het aantal woorden dat Aspe elke dag schrijft" - neerpennen en insturen via de website AspeNV.be.

Er worden drie laureaten gekozen door een jury, waar ook Aspe zelf deel van uitmaakt. Elk winnend verhaal wordt dit najaar gedrukt en verspreid in een speciale uitgave van uitgeverij Manteau. Daarnaast bestaat de eerste prijs nog uit een geldsom van 1.500 euro. De tweede laureaat krijgt de volledige backlist van Aspe. De derde plaats is goed voor een jaar gratis Omer, het bier dat Aspes hoofdpersonage Pieter Van In graag drinkt.

Zaterdag verschijnt de 36e Aspe-thriller, "De Doos", alvast onder Aspe NV. Het boek gaat over een schijnbare familievete en/of erfeniskwestie rond de dood van de zoon van een vermeende collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog.