Opvang illegalen verdeelt Nederlandse regering

Moet Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers een bed, bad en brood geven? De sociaaldemocratische PvdA vindt van wel. De rechtsliberale VVD vindt van niet.

De twee regeringspartijen praten al sinds dinsdagavond over de kwestie. Aanleiding was een uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa die tot zeer verschillende interpretaties leidde. De PvdA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting recht hebben op onderdak en eten. De partij noemt dat een kwestie van fatsoen. De VVD ziet dat anders. De rechtsliberalen vinden dat de Nederlandse belastingbetaler niet hoeft op te draaien voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Geen eten of douches dus, want dat zou nog meer asielzoekers aantrekken.

Kabinet niet opblazen

Aan tafel in het Torentje van de liberale premier Rutte zitten behalve de premier zelf ook PvdA-leider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff. Rutte had vrijdag de ministerraad laten schieten voor nader intern overleg. Verscheidene PvdA-ministers en ook VVD-minister Henk Kamp (foto) van Economische Zaken toonden zich optimistisch over het overleg. Kamp, die bij afwezigheid van Rutte en Asscher de ministerraad voorzat, wees erop dat de coalitie er de afgelopen jaren vaker in slaagde complexe problemen op te lossen.

"Er wordt hard aan gewerkt en ik ga er altijd vanuit dat ze erin slagen eruit te komen", zei Kamp. Hij zei ook dat VVD en PvdA het in het dossier wel eens zijn over een ding: dat "een menswaardige behandeling voor iedereen belangrijk is" en dat het verdrag van de Raad van Europa dient nagekomen.

Volgens minister Kamp wil de coalitie het serieuze probleem zo snel mogelijk oplossen. Maar hij kon niet zeggen of het overleg voor het weekend voor het weekend zou afgerond zijn. Mogelijk zijn er volgende week verdere gesprekken. Kamp voegde eraan toe dat er in het overleg een goede sfeer heerst en benadrukte dat het "opblazen van het kabinet" niet aan de orde is. "We zijn hier aan begonnen om dit te doen tot 15 maart 2017, dat is onze ambitie." Ook bronnen rond de coalitie toonden zich vrijdag redelijk optimistisch over de afloop.