Reddende engel van Lewiston is gevonden

De held van Lewiston (in de Amerikaanse staat Idaho) is gevonden. Het gaat om een 29-jarige bouwvakker, Jason Warnock genaamd. Warnock redde afgelopen woensdag Mathew Sitko uit zijn auto. Sitko was met zijn auto uitgeweken (volgens getuigen voor een motorrijder) en bengelde boven een afgrond. Warnock bleef koelbloeding, belde de hulpdiensten en trok Sitko daarna uit zijn auto.

De reddingsactie werd per toeval gefotografeerd door een journalist die aan de overkant stond. De foto werd algauw online gezet in de hoop de reddende engel te vinden. Die was immers meteen vertrokken.

Maar zijn identiteit -en bijgevolg zijn verhaal- is nu bekend. Warnock is een 29-jarige bouwvakker die woensdag net passeerde langs het ongeluk. Hij aarzelde naar eigen zeggen geen seconde. "Ik wist dat ik hem uit de auto moest krijgen", vertelt hij aan NBC News. "Ik dacht eerst niet dat het zou lukken. Ik wilde de ruit breken met mijn gereedschap, maar ik had schrik dat de impact de auto in de afgrond zou doen storten."

Sitko, de bestuurder, was volgens Warnock compleet gedesoriënteerd en vroeg naar zijn iPod. Toch slaagde Sitko erin de ruit aan zijn kant naar beneden te doen. Dat was het moment voor Warnock om hem uit de auto te trekken. Uiteindelijk kwam Sitko er vanaf met lichte verwondingen.

Warnock bleef bij het slachtoffer tot de politie en de ambulance kwamen. Samen zaten ze in het gras, tegen elkaar te praten over de Bijbel. Warnock vond zijn actie zo vanzelfsprekend dat hij meteen vertrok, zonder zijn naam aan de agenten door te geven.

Niet lang na zijn ongeluk, reageerde Sitko ook op Facebook. Hij voelt zich gezegend door God met de redding.

lees ook