Speciale vuinisbak voor pizzadozen en pastabekers in Gent

Op het Kramersplein in Gent is vanmorgen een speciale vuilnisbak voorgesteld voor pizzadozen en pastabekers. De vuilnisbak is een idee van de Vlaamse Economische Kring (VEK), de studentenvereniging die op het plein café Yucca uitbaat.
Davy Degeetere en David Poissonier van de VEK, met schepen van Milieu Tine Heyse (Groen).

De studenten van de VEK merkten dat het nieuw aangelegde Kramersplein er op zonnige dagen geregeld uitziet als een stort. Studenten die er in de buurt een pizza of een pasta halen en die opeten op het plein, kunnen met hun afval niet terecht in de gewone vuilnisbakken, want die kunnen geen pizzadozen en pastabekers slikken. Daarom lieten velen hun afval zomaar achter op het plein.

Pogingen om pastabekers toch in de vuilnisbak te proppen, leidden bovendien geregeld tot verstoppingen, met nog meer sluikafval tot gevolg. De VEK schreef Ivago en de stad Gent aan, met de speciale vuilnisbak als resultaat. Er komen er voorlopig vier in de buurt van het Kramersplein en de Overpoortstraat. Vier uitbaters van horecazaken op het plein hebben beloofd om de vuilnisbakken in de gaten te houden en, eens ze vol zitten, ze te legen en er een nieuwe zak in te steken.

Daarnaast komt er ook een affichecampagne waarbij 23 uitbaters van horecazaken hun klanten oproepen om de buurt netjes te houden en hun afval niet te laten slingeren. Elke uitbater werd gefotografeerd en krijgt zijn eigen gepersonaliseerde affiche.