Stad Luik gaat voor nieuw museum samenwerken met Louvre

De stad Luik en het Louvre in Parijs gaan samenwerken voor de artistieke programmatie van het toekomstige Boverie-museum in Luik. Tussen 2016 en 2018 zullen er drie thematentoonstellingen georganiseerd worden. "We moeten buiten onze muren treden, want we trekken vooral buitenlandse toeristen aan", aldus het Louvre.
©Vincent Isore/IP3

Volgens Vincent Pomarède, directeur culturele programmatie van het Louvre, is het partnerschap het eerste in zijn soort tussen het befaamde Parijse museum en een Europese stad.

"Voor het Louvre is het essentieel om buiten de muren te treden. Met Luik gaat het niet enkel over het opzetten van tentoonstellingen, maar over het aangaan van een belangrijke uitwisseling. Ongeveer 73 procent van onze bezoekers komt uit het buitenland, we bereiken moeilijk een publiek van dichtbij. We zoeken daarom toenadering tot structuren die deze ervaring hebben."

Het Luikse Boverie-museum (de nieuwe naam voor het CIAC of Centre international d'art et de culture, nvdr) wordt momenteel gerenoveerd. De werken zullen eind dit jaar voltooid zijn en kosten 25 miljoen euro, een bedrag dat wordt gedragen door Europa (40 procent), het Waals gewest (50 procent) en de stad Luik (10 procent).

Open lucht, en reizen in Italië

De eerste gezamenlijke expositie met het Louvre draait rond het thema "open lucht" en staat gepland voor mei 2016. Welke werken zullen worden tentoongesteld, is nog niet bekend.

"Het biedt de kans om kunst binnen én buiten het museum voor te stellen. De open lucht is een interessant thema voor de kunstgeschiedenis vanaf de 18e eeuw. Maar er zal ook hedendaags werk aan bod komen", aldus Pomarède.

Nadien volgen nog twee tentoonstellingen, één per jaar, tot in 2018. Het thema van de tweede expositie zou handelen rond "reizen in Italië".

De samenwerking tussen Luik en het Louvre wordt tegen de zomer ondertekend. Voor de stad Luik zal het artistieke partnerschap circa 50.000 euro kosten.