VN eist een onmiddellijk staakt-het-vuren in Jemen

De Verenigde Naties eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Jemen waar de nood aan humanitaire hulp bijzonder dringend is geworden, na bijna een maand van gevechten tussen de sjiitische Houthi-rebellen en de strijdkrachten van de regering die de steun krijgen van Saoedi-Arabië en andere Arabische landen.
Mensen vluchten weg na een Saudisch bombardement op Sanaa.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon heeft opgeroepen tot een onmiddellijk bestand in het land "dat in brand staat". "Het diplomatiek vredesproces met de steun van de VN is het beste middel om uit deze oorlog te geraken, die al lang duurt en vreselijke gevolgen heeft voor de regionale stabiliteit", zo zei hij.

Ban heeft opnieuw het idee van humanitaire corridors naar voren geschoven, om de hulp door te laten. Hij heeft ook gebeld met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, die opnieuw heeft opgeroepen tot dialoog tussen de vechtende partijen. Gezegd wordt dat de sjiitische Houthi's steun krijgen van het eveneens sjiitische Iran.

Het conflict heeft tot nu 767 levens geëist, en bijna 3.000 mensen raakten gewond, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Veel van de slachtoffers zijn burgers.

Door het geweld is er een humanitaire noodsituatie ontstaan: er is gebrek aan levensmiddelen, water, geneesmiddelen, elektriciteit en brandstof in de meeste regio's van het land.

Volgens de VN zijn 7,5 miljoen van de 24 miljoen inwoners direct getroffen door het geweld en is er 274 miljoen dollar (256 miljoen euro) nodig om de ergste nood te lenigen.

"Duizenden families zijn hun huizen ontvlucht door de gevechten en de (Saudische) bombardementen. Gewone families hebben het moeilijk om toegang te krijgen tot medische zorg, en om aan water, voedsel en brandstof te geraken", zo zei de humanitaire coördinator Johannes Van Der Klauw.

Bombardementen

In juli 2014 zetten de sjiitische Houthi-rebellen, met de steun van militairen die de verdreven president Ali Abdullah Saleh trouw zijn gebleven, een offensief in dat uitmondt in de verovering van de hoofdstad Sanaa en van verschillende provincies in het noorden, het centrum en het westen van het land.

Om hun opmars naar het zuiden te stoppen en te beletten dat ze in heel het land de macht zouden grijpen, brengen de Saudi's een coalitie van soennitische Arabische landen op de been die de troepen van de laatste president Abd Rabbuh Mansur Hadi steunen met bombardementen. De bombardementen begonnen op 26 maart van dit jaar, de dag waarop de Houthi's Aden binnentrekken en waarop president Hadi vlucht naar Saudi-Arabië.

Ook de afgelopen dagen hebben de Saudi's hevige bombardementen uitgevoerd op het noorden van het land, en vannacht hebben vliegtuigen een wapendepot bestookt ten oosten van de hoofdstad Sanaa. Dat depot behoorde toe aan de Reublikeinse Wacht, een elite-eenheid die trouw is gebleven aan de verdreven president Saleh en die zich bij de Houthi-rebellen heeft aangesloten.

De Saudi's hebben ook Aden bestookt, de belangrijkste plaats in het zuiden, waar een rebellenleider zou omgekomen zijn bij een aanval op zijn auto. 36 andere mensen werden eveneens gedood in Aden, waar de aanhangers van president Hadi zich nog steeds verzetten tegen de Houthi's.

Ook de derde stad van het land, Ta'izz was het doelwit van bombardementen, om te beletten dat de Houthi's een militair kanp zouden innemen.