WikiLeaks publiceert archieven van Sony

De website WikiLeaks heeft tienduizenden documenten en e-mails van electronica-gigant Sony op het internet gezet. WikiLeaks vindt dat die informatie openbaar moet worden gemaakt, omdat Sony veel politieke invloed heeft.

De gegevens zijn vorig jaar buit gemaakt toen Sony gehackt werd, er werd toen gezegd dat Noord-Korea daarvoor de schuldige was. Nu kunnen meer dan 30.000 documenten en 170.000 e-mails doorzocht worden door media en publiek. Uit het materiaal zou blijken dat Sony een invloedrijke multinational is met banden met het Witte Huis, invloed op de politiek en relaties met defensiebedrijven.

Assange stemt in met ondervraging

Ondertussen heeft de oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, er mee ingestemd om te worden ondervraagd door een Zweedse magistraat in zijn schuilplaats in Londen. Assange verschanst zich al drie jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij deed dat na een klacht van twee Zweedse vrouwen, die hem beschuldigen van seksuele agressie. Assange is bang dat als hij in handen van het Zweedse gerecht zou vallen, hij zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zoekt Assange omdat hij met WikiLeaks vertrouwelijke informatie van Amerikaanse diplomaten en informatie over de oorlog in Irak heeft vrijgegeven.