Willem Elias stapt op als decaan VUB na controversiële Facebookpost

Willem Elias neemt ontslag als decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen van de VUB. De aanleiding is zijn controversiële Facebookpost na het overlijden van Steve Stevaert.

Stevaert en Elias waren vrienden. Na het overlijden van Stevaert liet Elias zijn gedachten even de vrije loop op Facebook: "We zullen je missen, Steve. Je was een fijne man en bijzonder intelligent." Maar in één adem haalde hij zwaar uit naar de vrouw die een klacht tegen Stevaert had ingediend voor verkrachting. "De vrouwen ... een zwakheid die we begrijpen. Aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft, toch graag dit. Voor een verkrachting ga je onmiddellijk naar de politie, of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later."

De uitspraak van de decaan veroorzaakte meteen een storm van protest. De VUB zag zich genoodzaakt zich te distantiëren van de uitspraken van de decaan, en ook Elias zelf bood later zijn verontschuldigingen aan. Maar het incident gaf een knauw aan het imago van de man, die met deze seksistische uitspraak niet aan zijn proefstuk toe was, zo bleek later. (over de zaak-DSK: "Jongens, jongens, waar gaan we naartoe als een mens al het kamermeisje niet meer mag neuken", nvdr.)

"Door de ophef rond zijn uitlatingen op Facebook oordeelt Willem Elias nu dat hij niet langer de onbesprokenheid heeft om de functie van decaan te vervullen", meldt de VUB. "Ook de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, spelen mee in zijn beslissing. Bovendien betreurt hij zijn uitlatingen. Daarom verontschuldigt hij zich nogmaals tegenover alle slachtoffers van seksueel geweld alsook ten opzichte van de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder. Het laatste wat hij wou doen is verkrachting banaliseren. Hij blijft geweldpleging, in welke vorm dan ook, de grootste misdaad vinden", klinkt het.

"Het bestuur van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen betreurt de kwestie ten zeerste. In haar opleidingen Psychologie en Educatiewetenschappen leidt de Vrije Universiteit Brussel studenten op om op een respectvolle manier ondersteuning te geven aan mensen in moeilijke en traumatische situaties."

"Sinds 2 april ben ik virtueel berucht"

Na zijn ontslag heeft Elias ook een brief naar de studenten van de faculteit Psychologie gestuurd om zijn ontslag toe te lichten. "Sinds 2 april ben ik virtueel berucht. Ik heb in een emotioneel moment na de dood van Steve Stevaert een domme facebookpost geplaatst. Dat erken ik ten volle. De heisa op het internet en de mediastorm die daarop volgden, hebben me doen beslissen ontslag te nemen als decaan. Ik ben niet meer onbesproken genoeg voor die functie en bovendien emotioneel diep geraakt."

"(...) De wijze waarop ik op social media verguisd ben, is een mooi studieobject. Voor psychologen om te bestuderen hoe iemand zich voelt na met alle zonden van de wereld beladen te zijn, maar vooral voor communicatiewetenschappers. Het wordt zeker een schoolvoorbeeld hoe het gebruik van sociale media verkeerd kan uitdraaien", aldus nog Elias. 

"(...) Op social media en in de pers ben ik hard aangepakt. Dat deed pijn. Maar ook de naam van de faculteit werd bezoedeld. Dat stak me nog meer. De mensen die hier les geven, de wetenschappers die hier onderzoek doen, de studenten die colleges volgen; stuk voor stuk zijn ze goud waard en voor meer dan honderd procent aan hun taak toegewijd. Zij zijn jullie vertrouwen waard.