1 op de 5 gemeenten heft nog compleet verouderde "belasting op drijfkracht"

In 1 op de 5 Vlaamse gemeenten wordt nog altijd een belasting op drijfkracht geheven. Dat is een belasting die bedrijven moeten betalen voor motoren. De belasting werd vorige eeuw ingevoerd om de handenarbeid te beschermen.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Een belasting op de motor in je elektrische garagepoort, of zelfs een belasting op de motor in je pc, het lijkt absurd. Maar toch bestaat deze zogenoemde belasting op drijfkracht nog in 67 gemeenten in Vlaanderen.

In de regio Antwerpen-Waasland met veel industrie en haven- en logistieke bedrijven heft zelfs 1 op de 2 gemeenten de belasting nog, zegt Dirk Bulteel van ondernemersorganisatie VOKA. "Het zwaartepunt ligt dan in de stad Antwerpen, en de gemeenten Zwijndrecht en Beveren.

Toch is deze compleet verouderde belasting op termijn geen goede zaak voor de gemeenten, want bedrijven maken wel degelijk hun rekening en zo'n belasting betekent dan een rem op de investeringen van bedrijven, denkt Bulteel. "Als ik me wil vestigen, dan bekijk ik of er een verschil is tussen de gemeenten. En soms moet men in de ene gemeente tot het achtdubbele betalen in vergelijking met een andere gemeente."

Daarom stelt de ondernemersorganisatie voor om bedrijven die investeren in nieuwe energiezuinige machines vrij te stellen van de belasting en het systeem zo te laten uitdoven.