"Dringend akkoord nodig tussen Griekenland en schuldeisers"

De topman van de ECB Mario Draghi heeft de Griekse regering opgeroepen om "dringend werk te maken van een akkoord met de schuldeisers". Het antwoord op de crisis ligt in de handen van de Griekse regering", zei Draghi op de halfjaarlijkse top van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Enerzijds zei Draghi dat de Griekse banken in aanmerking blijven komen voor een steunprogramma waarover wekelijks beslist wordt bij de ECB. Die geldstroom voorkomt momenteel een financiële crisis nu de EU-landen hun geldsteun inhouden omdat de regering van premier Alexis Tsipras van de radicaallinkse partij Syriza volgens hen te weinig actie onderneemt. Ze vragen een lijst met hervormingen vooraleer een schijf van 7,2 miljard euro vrij te geven.

Maar daar voegde Draghi aan toe dat er "dringend nog veel meer werk nodig is" indien Griekenland en zijn schuldeisers een akkoord willen bereiken over het vrijgeven van nieuwe steun. Elke maatregel moet "groei, rechtvaardigheid, fiscale duurzaamheid en financiële stabiliteit" voortbrengen. "We willen allen dat Griekenland slaagt. Het antwoord ligt in de handen van de Griekse regering."

Intussen circuleren in de Griekse pers pistes waarbij Athene 10 miljard euro zou bekomen bij China en - zoals ook het Duitse Der Spiegel berichtte - tot 5 miljard bij Rusland. Het zou om voorafbetalingen gaan voor het gebruik van de haven van Piraeus en een investering in het spoorbedrijf wat China betreft, en een voorschot voor de geplande pijplijn Turkish Stream in het geval van Moskou.

Een woordvoerder van het Kremlin zei op de Russische radio enkel dat er geen financiële hulp werd aangeboden, maar wel dat er gesproken is over samenwerking op het vlak van energie.

In Brussel zijn er dit weekend gesprekken tussen de experten van Griekenland en de geldschieters over de hervormingen die het land moet doorvoeren, in ruil voor de financiële steun.