"Er is een probleem met het personeelsbeheer bij de PS"

Er is een probleem met het personeelsbeheer van de Parti Socialiste (PS). Dat heeft Brussels burgemeester en PS'er Yvan Mayeur in de krant L'Echo gezegd. "Men moet ophouden met het sturen van de partij vanuit de G9 (het informele orgaan rond de partijvoorzitter, nvdr.)", zo zegt hij in L'Echo.

Volgens Mayeur moeten beslissingen niet daar worden genomen, maar moet de partij zich openstellen voor militanten en verkozenen. Terloops bekritiseert de burgemeester ook het partijbureau. Die instantie is "zijn gewicht en belang verloren".

Mayeur wil de debatcultuur terug in de partij brengen. "Er moet meer debat komen. Links heeft dat echt nodig. (...) Het gaat over het overleven van de Parti Socialiste."

Voor het eerst sinds lang zitten de socialistische partijen op federaal vlak in de oppositie. "Laten we eerlijk zijn: ik denk dat de PS tijd nodig heeft om de oppositierol te verteren. "We zitten voor vijf jaar in de oppositie, en niet voor een paar maanden." Voor Mayeur is het duidelijk: "We moeten aanvaarden dat we er voor een hele tijd uit liggen en vanuit het regionale niveau en de grote steden - waar we wel nog aan de macht zijn - tonen hoe het anders kan."

Voor de regering-Michel heeft hij geen goed woord over. "De federale regering biedt geen oplossingen. Laten we die maar verstrikt raken in haar eigen ruzies. (...) Laten wij een positief beeld tonen waar mogelijk, zodat de dingen weer in beweging komen."