"Geen grotere dreiging dan de klimaatverandering"

"Er is vandaag geen grotere dreiging voor onze planeet dan de klimaatverandering." Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in de aanloop naar de Dag van de Aarde.

"De klimaatverandering kan niet meer worden ontkend, noch genegeerd", zegt Obama, die eraan herinnert dat 2014 het warmste jaar was dat ooit geregistreerd werd sinds 1880, toen begonnen werd met het bijhouden van de temperatuurgegevens.

De VS, na China de grootste uitstoter van broeikasgassen, hebben zich verbonden tot een reductie van hun broeikasgasemissies met 26 tot 28 procent tussen 2005 en 2025.

"We hebben slechts één planeet. Binnen een aantal jaren wil ik onze kinderen en kleinkinderen in de ogen kunnen kijken en hen zeggen dat we al het mogelijke gedaan hebben om de planeet te beschermen", zegt Obama.

Op de Dag van de Aarde, woensdag, gaat Obama naar het nationaal park van de Everglades in Florida, "een van de meest unieke plaatsen van de VS, maar ook een van de kwetsbaarste".

De Amerikaanse president, die van de strijd tegen de klimaatverandering een van zijn prioriteiten gemaakt heeft, hoopt een mondiaal klimaatakkoord te kunnen afsluiten in december in Parijs, zes jaar na het trieste mislukken van de klimaattop van Kopenhagen.