"Goeie avond. Vandaag is het Goede Vrijdag. Er is geen nieuws"

Volstrekt niks. Dat had de nieuwsdienst van de BBC-radio de avond van 18 april 1930 te melden. In plaats van een nieuwsbulletin was toen pianomuziek te horen. "Zelf zou ik dit statement nooit maken", zegt VRT-radiojournalist Chris Van den Abeele. "Het getuigt van weinig respect voor de ellende in de wereld."

"Good evening. Today is Good Friday. There is no news." ("Goeie avond. Vandaag is het Goede Vrijdag. Er is geen nieuws.") Die opmerkelijke woorden stuurde de nieuwslezer van de BBC-radio op 18 april 1930 om 18.30 uur de ether in. Klaarblijkelijk oordeelde de nieuwsdienst die dag dat werkelijk niks het vermelden waard was. In plaats van een nieuwsbulletin kregen de luisteraars vervolgens een kwartier lang pianomuziek voorgeschoteld.

Hoewel nieuwsluwe dagen anno 2015 nog steeds menig nieuwsredactie teisteren, lijkt een dergelijke aankondiging vandaag zo goed als uitgesloten. Ook VRT-radiojournalist Chris Van den Abeele (kleine foto) voelt weinig voor deze drastische aanpak. Sinds enkele jaren presenteert hij 's nachts het VRT-radionieuws. In zijn geheel eigen stijl schuwt hij daarbij markante of bizarre nieuwsfeiten niet.

"Vaak zijn die nuttig", zegt hij. "Enkele jaren geleden liep het bericht binnen dat er precies 314.159.265 Amerikanen waren, ofwel honderd miljoen keer het getal pi. Ik heb dat toen als aardigheidje tijdens het nachtnieuws gebracht, maar ik zal het wel nooit meer vergeten."

"Functie van nieuws is het bevestigen van normaliteit"

Aankondigen dat er volstrekt geen nieuws is, zal Van den Abeele nooit doen. "Zelf zou ik dit statement nooit maken. Het getuigt van weinig respect voor de ellende elders in de wereld. Bovendien is nieuws een grijze zone. Alle nieuws is relatief. Bij wijze van spreken kunnen we elke dag aankondigen dat er geen nieuws is. Liever maak ik door de toon en de aard van de verhalen duidelijk of er wel of geen belangrijk nieuws is."

"Collega Johan Janssens verwoordde het ooit zo: de functie van nieuws is het bevestigen van de normaliteit. Neem nu het ochtendnieuws op de radio. Veel luisteraars doorlopen bij het opstaan een bepaald ritueel. Op zondag gaan ze naar de bakker, tijdens de week maken ze zich klaar voor het werk. Tijdens die ochtendlijke routine luisteren ze naar het radionieuws, soms enkel naar de eerste woorden. Het nieuws is dan als het ware een bevestiging dat de wereld niet is opgehouden te bestaan. De functie van het nieuws is op dat moment dat het er is."