"Griekenland plant miljardendeal met Rusland"

Griekenland zou dankzij een energie-overeenkomst met Rusland tot 3 tot 5 miljard euro van de Russen ontvangen. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel. Het geld zou worden overgemaakt in de vorm van een voorschot voor de geplande pijplijn Turkish Stream, waarmee Russisch gas via Turkije en Griekenland naar Europa kan worden gebracht.

De Griekse premier Alexis Tsipras had vorige week een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Dat gesprek leek in eerste instantie niet veel concrete resultaten te hebben opgeleverd, maar volgens Der Spiegel zou Rusland nu toch een aardige som aan de Grieken willen betalen. 

Het geld zou dus worden overgemaakt in de vorm van een voorschot voor de geplande pijplijn Turkish Stream. Die pijpleiding, die het voor Moskou meteen ook mogelijk maakt om Oekraïne te omzeilen, zou tegen 2019 in gebruik worden genomen. Het nu voorgestelde bedrag zou worden beschouwd als een vooruitbetaling van de winsten die Griekenland in de toekomst dankzij die pijplijn zal maken, via de transitvergoedingen die geheven worden. Het voorschot zou later weer worden afgetrokken van de door Griekenland gemaakte winst. De hoogte van de vooruitbetaling zou volgens de website van Der Spiegel "3 tot 5 miljard euro" bedragen.

Volgens een hoge ambtenaar van de Griekse regeringspartij Syriza zal met deze overeenkomst "het tij keren" voor Griekenland. Het land voert momenteel erg moeizame onderhandelingen met Europa en het IMF over de vrijgave van nieuwe noodkredieten. Volgens Griekse bronnen hoopt de regering met het Russische geld wat tijd te kunnen winnen, en de onderhandelingen uit te stellen tot juni.