"Hoe erg kan outing na je pensioen nog zijn?"

Afgelopen woensdag was het 2 jaar geleden dat ene Rawley Farnsworth uit Dillon Beach, VS, op 87-jarige leeftijd overleed. Na zijn overlijden werd "The Farnsworth Fellowship" opgericht, een fonds dat geld inzamelt om kinderen uit kansarme gezinnen toch kennis te laten maken met de wondere wereld van film en theater. Het liefdadigheidsfonds heeft zijn succes vooral te danken aan acteur Tom Hanks. Want die bracht Farnsworth tijdens zijn speech, na het winnen van een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol in het bioscoopsucces "Philadelphia" in 1994, onverwachts ter sprake.

Overmand door emoties leek Hanks zijn vroegere dramaleraar, Rawley Farnsworth -intussen gepensioneerd- onbedoeld te outen als homoseksueel. Daar homoseksualiteit en de aidsproblematiek -In "Philadelphia" speelde Hanks een aidspatiënt- toen vaak in één adem genoemd werden, was outing niet zo evident. "Het zal je maar overkomen, op dit moment Farnsworth te zijn", reageerden velen.

Hanks tijdens zijn speech: "Het was Rawley Farnsworth die me leerde je rol goed te brengen, dat daar alle roem ligt, samen met een klasgenoot die ook bij Farnsworth studeerde, John Gilkerson. Ik vernoem hen hier omdat het twee van de knapste homoseksuele Amerikanen zijn. Twee geweldige mannen waarbij ik het geluk had door hen op een jonge leeftijd geïnspireerd te mogen worden." Was dit een oeps-moment, vooral voor Farnsworth, van wie het grote publiek tot dan toe niet wist dat hij homo was? Gilkerson was in 1989, dus voor de release van de film, al overleden.

Al snel bleek dat Hanks Farnsworth enkele dagen voor de Oscar-uitreiking opgebeld had en hem gevraagd had of hij hem in zijn speech mocht vernoemen. Farnsworth, die Hanks op dat moment al meer dan 15 jaar niet meer gesproken had, bleek daarmee geen probleem te hebben. Of zijn homoseksualiteit toen ter sprake kwam is minder duidelijk. Wel had Farnsworth zich toen al geout tegenover een journalist van de krant San Francisco Chronicle, die een artikel over Hanks voorbereidde: "Ik dacht, na 12 jaar gepensioneerd te zijn, welke schade kan dit nieuws nog berokkenen?"

Voor Farnsworth bleek de outing dus geen enkel probleem ("Ik wist niet juist wat hij ging zeggen, maar het was in ieder geval overweldigend") en volgens verschillende nieuwsmedia was het zelfs een opluchting. Zo werd hij een van de drijvende krachten achter een organisatie van homoseksuele leerkrachten. Ook zette hij zich actief in, door bijvoorbeeld geldinzamelacties, voor de strijd tegen aids.

Toch werd de zweem van toeval opnieuw aangewakkerd door de film "In & out" uit 1997 (zie foto hierboven), waarin een Oscarwinnaar -rol van Matt Dillon- zijn vroegere leraar -rol van Kevin Kline-, die nochtans op het punt staat te trouwen, als homo out.

Hanks zelf zorgde ervoor dat de toneelzaal van de school waar hij les gekregen had van Farnsworth, in 2002 diens naam kreeg. Want, "wat zou er van mij geworden zijn, mocht ik hem niet als leerkracht gehad hebben?" Na het overlijden van Farnsworth werd dan ter ere van hem, met de steun van Hanks, "The Farnsworth Fellowship" opgericht.

Op 25 april is opnieuw een groots gala ten voordele van het fonds voorzien, aan elkaar gepraat door acteur Alan Cumming ("The good wife"). Vorig jaar bracht dit gala 680.000 dollar (595.000 euro) op.

lees ook