"Thuis" opnieuw populairste programma op Nacht van de Televisiesterren

Net als vorig jaar heeft "Thuis" ook nu de prijs voor populairste televisieprogramma gekregen op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. "Marsman" mocht twee beeldjes mee naar huis nemen, voor beste drama en beste scenario. Mark Uytterhoeven werd geëerd met een carrièreprijs.

Bekend Vlaanderen verzamelde vanavond in De Panne voor de achtste Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. Deze keer geen show met veel toeters en bellen voor zo'n 700.000 kijkers, maar een iets meer sobere –en opvallend kortere- uitreikingsceremonie, met hier en daar een kort intermezzo en vooral een snelle opeenvolging van de verschillende prijzen. Gastheer van de avond was Luc Appermont, bij wie het presenteren duidelijk in het bloed zit.

De eerste prijs van de avond ging naar de Eén-reeks “Marsman”, in de categorie beste drama. "Ik zou heel wat mensen kunnen bedanken, want een serie maak je niet alleen. Hier ben ik echt niet goed van", reageert bedenker en acteur Mathias Sercu. 

Niet veel later mocht de acteur nog eens het podium op, deze keer om de prijs voor beste scenario in ontvangst te nemen. "Je begint op een dag met een woord en een paar personages. Even later is dat een televisiereeks", zegt hij. "Maar alles begint wel met een droom. Bedankt om die ook te belonen." 

"Ik heb u heel graag zien verliezen"

Beste actrice dit jaar is Barbara Sarafian, bekend van "In Vlaamse velden" en "Tegen de sterren op". Bij de mannen was het Matteo Simoni die -opnieuw- beloond werd voor zijn acteerwerk in "Safety first" en "Amateurs". "Vorig jaar (toen hij ook de prijs won, nvdr.) was ik hier niet. Dan was mijn vader hier. Ik heb die trofee dan ook nog nooit gezien, aangezien die bij hem staat", lacht hij.

Tom Waes en Koen Wauters mochten ook nog eens samen het podium op. Zij mochten namelijk de prijs voor beste entertainmentprogramma ophalen voor "Wauters vs Waes". Een programma dat vorig jaar zowel op Eén als VTM te zien was en daardoor uiterst zeldzaam. "Koen, van alle collega's met wie ik in televisieland al heb samengewerkt, heb ik jou het liefst en heel graag... zien verliezen", zegt Waes al lachend. "En toch was je niet zo onklopbaar als we allemaal dachten", reageert Wauters, waarmee hij verwijst naar de nipte overwinning van zijn uitdager in het programma.

"De ideale wereld" viel ook dit jaar in de prijzen, zij het in een andere categorie. Toen het satirische actualiteitsprogramma op Vier met Otto-Jan Ham vorig jaar de prijs voor beste informatieprogramma had gewonnen, kwam er heel wat kritiek. Kritiek die ook de Televisieacademie duidelijk niet is ontgaan, aangezien het programma dit jaar niet meer genomineerd was in de categorie informatie, maar wel in de categorie comedy. Het waren Jelle De Beule -in opvallend stralendwit pak-, Sven De Leijer en Jonas Geirnaert (die ondertussen niet meer in het programma te zien is) die het beeldje kwamen ophalen.

"Bedankt om elke dag op ons af te stemmen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) mocht de prijs voor populairste televisieprogramma uitreiken. "Ik wil namens de hele regering de initiatiefnemers van dit gebeuren bedanken", zei hij. "We hebben in Vlaanderen schitterend talent, dat is vanavond bewezen en daar mogen we ook best trots op zijn."

Het beeldje mocht hij uiteindelijk geven aan de cast en crew van "Thuis". De soap op Eén haalt dagelijks met gemak een miljoen kijkers en is ook naast het scherm enorm populair. Reden genoeg voor televisiekijkend Vlaanderen om het programma net als vorig jaar met de prijs te belonen. "Bedankt aan de kijkers die ons elke dag uitdagen om er opnieuw te staan en die elke dag opnieuw op ons afstemmen", klonk het bij de makers.

De carrièreprijs ging dit jaar naar Mark Uytterhoeven, die de award uit handen van De Vijver-topman Wouter Vandenhaute kreeg. Die laatste overliep de carrière van Uytterhoeven en wees op de jonge leeftijd van de voormalige presentator. "De voorbije carrièreprijzen gingen naar mensen van gemiddeld net geen 78 jaar. Jij bent er nu 58 en duikt er meteen zo'n twintig jaar onder", klonk het. "Je rol als tv-maker in Vlaanderen kan niet overschat worden. Ik zie u graag."

Uytterhoeven, die overigens een staande ovatie kreeg, liet bij zijn bedanking vooral foto's van zijn kleinkind Arthur zien. "Als er iemand op de receptie durft te vragen wat ik nog doe, krijgt hij of zij deze volle pamper in zijn nek", besluit hij.

Kleine intermezzo's

Hoewel het veel minder was dan de voorbije jaren, was er ook nu ruimte voor kleine intermezzo's tussen het uitdelen van de prijzen door. Zo kreeg VRT-weervrouw Sabine Hagedoren de opmerkelijke hommage, die Peter Van de Veire ooit voor haar maakte, nu live te horen van de MNM-dj himself. U weet wel, dat liedje waar de zin "want als ze in profiel staat, zie je Griekenland niet meer" in voorkomt.

Ook K3, dat er in de huidige vorm binnen enkele maanden mee stopt, maakte hun opwachting tijdens de show. Zij het in een iets andere vorm. Karen en Kristel leken namelijk plots opvallend veel op Nathalie Meskens en Tine Embrechts. Enkel Josje was nog steeds dezelfde. In het liedje wordt vooral de spot gedreven met wat nu wel of niet de reden achter de stopzetting van de groep is.

Tot slot werd er net als ieder jaar ook nu een hommage gebracht aan de televisiemakers waar we het afgelopen jaar afscheid van hebben moeten nemen.

Alle winnaars op een rijtje

beste acteur: Matteo Simoni (“Safety first” (VTM), “Amateurs” (VTM))
beste actrice: Barbara Sarafian (“In Vlaamse velden” (Eén))
beste presentator: Thomas Vanderveken (“Alleen Elvis blijft bestaan” (Canvas))
beste presentatrice: Nathalie Meskens (“Beste kijkers” (VTM), “Reclame AUB” (VTM))
beste drama: “Marsman” (Eén)
beste entertainment: “Wauters vs Waes” (Eén – VTM)
beste humor en comedy: “De ideale wereld” (Vier)
beste reportage, documentaire en informatie: “De rechtbank” (Vier)
beste regie non-fictie: “Goed volk” (Eén)
beste scenario fictie: “Marsman” (Eén)
populairste televisieprogramma: “Thuis” (Eén)

rijzende ster: Ruben Van Gucht (Sportjournalist VRT)
carrièrester: Mark Uytterhoeven

Meest gelezen