Braziliaanse aannemer bekent smeergeld aan Petrobras te hebben betaald

Een hooggeplaatste medewerker van het Braziliaanse bouwbedrijf Camargo Correa heeft toegegeven dat hij smeergeld heeft betaald aan de oliemaatschappij Petrobras, die al enige tijd genoemd wordt in een groot corruptieschandaal. Dat melden de Braziliaanse media.

Camargo Correa was een van de vele bouwbedrijven die ervan verdacht werd via Petrobras smeergeld te hebben betaald om openbare werken binnen te halen. Het geld zou onder meer naar de centrumlinkse partij van huidig president Dilma Rousseff zijn gevloeid.

Eduardo Leite, gewezen vicevoorzitter van Camargo Correa, heeft aan het parket toegegeven dat zijn onderneming voor 110 miljoen real (omgerekend zowat 34 miljoen euro) steekpenningen heeft uitbetaald aan medewerkers van Petrobras. De betalingen werden tussen 2007 en 2012 verricht.

Volgens Leite was het "erg eenvoudig" om de contracten met Petrobras te vervalsen. De oliemaatschappij aanvaardde bij de uitvoering van werken betalingen die tot twintig procent afweken van de overeengekomen bedragen, zo heeft de vroegere vicepresident volgens de nieuwszender G1 aan de onderzoekers verklaard.

Leite heeft net als Dalton Avancini, de voorzitter van de onderneming, aanvaard om samen te werken met het gerecht. Op die manier hopen de twee een strafvermindering af te kunnen dwingen.