Electrabel houdt vijf centrales dan toch open

Elektriciteitsproducent Electrabel komt terug op de eerder aangekondigde sluiting van vijf centrales. Dat meldt Le Soir. Het gaat onder meer om de stoom- en gascentrale van Herdersbrug, in Brugge. Naar eigen zeggen wil Electrabel zijn "beschikbare capaciteit maximaliseren".

Na de doemberichten van de voorbije winter over een mogelijke blackout en de tijdelijke sluiting van een aantal kerncentrales neemt Electrabel een initiatief om een verdere terugval van de elektriciteitsproductie te vermijden. Vijf centrales worden dan toch niet gesloten, goed voor een capaciteit 341 megawatt.

Om een mogelijke blackout te vermijden, heeft de federale regering beslist om een strategische reserve aan te leggen. In ruil voor een vergoeding houden elektriciteitsprodudenten een aantal centrales beschikbaar. Voor volgende winter wordt de reserve uitgebreid van 750 naar 3.500 megawatt.

Het is niet duidelijk of de beslissing van Electrabel met de uitbreiding van die strategische reserve te maken heeft. Waarnemers zeggen dat Electrabel geen filantropische onderneming is en zien een verband met twee lopende onderhandelingen: de gesprekken over de vergoeding om capaciteit beschikbaar te houden en de onderhandelingen om de kerncentrales Doel 1 en 2 langer open te houden.