Israëli's en Palestijnen bereiken akkoord over betaling bevroren tegoeden

Israël gaat aan de Palestijnse Autoriteit de fondsen betalen die het bevroren had als represaille voor de Palestijnse toetreding tot het Internationale Strafhof. De Palestijnse premier Rami Hamdallah heeft gisteravond aangekondigd daarover een akkoord gesloten te hebben.

Israël heeft zich er volgens Hamdallah toe verbonden om de Palestijnen taksen van vier maanden (bijna een half miljard euro) -van december tot maart- te zullen overmaken.

Volgens Israëlische media zal Israël begin volgende week 1,8 miljard sjekel (426 miljoen euro) betalen aan de Palestijnse Autoriteit, hetgeen overeenkomt met de taksen die Israël voor rekening van de Palestijnse Autoriteit inde sinds december.

Israël had recentelijk een deel van dit bedrag overgemaakt aan de Palestijnen, maar die weigerden dat zolang het volledige bedrag niet vrijgegeven werd.

Bij de oprichting van de Palestijnse Autoriteit ruim twintig jaar geleden, verbond Israël zich ertoe om in naam van de Palestijnse Autoriteit de taksen en douanerechten te innen op de goederen bestemd voor de Palestijnen en die verplicht via Israël passeren. Het bedrag is vandaag de dag goed voor bijna 110 miljoen euro per maand en vormt een van de belangrijkste inkomsten voor de Palestijnse autoriteiten.