Meer dan 20 doden bij gevechten rond Tripoli

In de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli zijn bij gevechten minstens 21 mensen gedood. Dat melden militaire bronnen. Ondertussen onderhandelen delegaties van de twee rivaliserende Libische regeringen onder auspiciën van de Verenigde Naties om het geweld te beëindigen.
Strijders van rebellencoalitie Fajr Libya (archieffoto)

Na de revolutie in Libië en de dood van Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 is Libië in chaos afgegleden. Er zijn nu twee rivaliserende regeringen, een door de VN erkende regering in Tobroek (in het oosten van het land), en de islamistische rebellencoalitie Fajr Libya in Tripoli. Daarnaast zijn nog talloze milities actief.

Troepen van de door de internationale gemeenschap erkende regering hebben een kamp van de rebellencoalitie aangevallen in Tajoura, op 30 kilometer van de hoofdstad Tripoli, in een nieuwe poging om de controle over Tripoli te heroveren. Volgens een bron bij het regeringsleger zijn daarbij 14 soldaten, 4 strijders van Fajr Libya en 3 vrouwen gedood. Er zouden ook 25 mensen gewond geraakt zijn. Een woordvoerder van Fajr Libya bevestigt de confrontatie, maar zegt dat er aan de kant van de regeringstroepen niet 14, maar 32 dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Na twee eerdere pogingen in maart zijn gisteren de onderhandelingen tussen de twee rivaliserende regeringen gisteren hervat in Marokko, onder het toeziende oog van de VN.