SP.A: "Uber kan De Lijn niet vervangen"

Taxidienst Uber kan onmogelijk het bestaande openbaar vervoer vervangen. Dat zegt Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) in een reactie op het voorstel van enkele CD&V-parlementsleden. Vandenbroucke vreest dat het voorstel vooral een besparingsvoorstel is.
Jasper Jacobs

"Een kwalitatief en innovatief taxi-aanbod heeft zeker een rol te spelen in ons mobiliteitssysteem, maar kan niet in de plaats treden van het regulier openbaar vervoer zoals CD&V voorstelt", zegt Vandenbroucke. "Het voorstel van CD&V is louter ingegeven door besparingsmotieven en houdt geen rekening met de noodzaak van een betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer waarop z'n minst al de 1 op de 6 Vlaamse gezinnen zonder wagen op zijn aangewezen, ook buiten de steden."

"Het wordt steeds duidelijker dat deze Vlaamse regering niet van plan is om een alternatief op tafel te leggen voor de basismobiliteit waar de regering vanaf wil. In grote delen van landelijk Vlaanderen wil ze het openbaar vervoer zonder meer afschaffen en overlaten aan anderen. Waar hebben wij dan nog een openbaarvervoersmaatschappij voor? Een openbaarvervoermaatschappij waar wij allemaal aan bijdragen, moet er ook voor iedereen zijn."

Vandenbroucke klaagt de besparingen bij het openbaar vervoer aan. "De Vlaamse regering houdt De Lijn gevangen in een besparingskeurslijf waarvan de gebruiker van bus en tram de grootste dupe wordt. (...) Het voorstel van CD&V illustreert duidelijk dat dit nog maar het topje van de ijsberg is en dat het openbaar vervoer in Vlaanderen verder zal worden afgebouwd. Uber in de plaats van bussen laten rijden, is helemaal geen "versterking" van De Lijn, maar een zoveelste besparingsvoorstel."