Vijf terreurverdachten opgepakt in Australië

In de Australische stad Melbourne zijn bij een antiterreuroperatie vijf jongemannen opgepakt. Volgens de politie waren twee van hen van plan om op 25 april een aanslag te plegen, zo melden lokale media. Op die dag worden de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen (ANZAC) herdacht die in 1915 deelnamen aan de slag om Gallipoli, in het huidige Turkije.

"Beide mannen waren voorbereidingen aan het treffen voor een terroristische aanval op een activiteit die op ANZAC Day in Melbourne zou worden gehouden", zo zegt Neil Gaughan van de Australische federale politie. Bij de aanval werden ook politiemensen geviseerd, zo klinkt het nog.

De twee 18-jarigen zouden zich bij het beramen van de plannen hebben laten inspireren door de terreurorganisatie IS. Een andere 18-jarige verdachte werd opgepakt wegens verboden wapenbezit. Daarnaast werden nog twee andere mannen -van 18 en 19 jaar oud- gearresteerd.

Aan de antiterreuroperatie namen in totaal zowat 200 agenten deel. De politie benadrukt dat het onderzoek nog volop wordt voortgezet.