Woordfront: 1.500 deelnemers, iedereen tevreden

De reacties na het Woordfront in Tielt, dat de eerste gasaanvallen in de Eerste Wereldoorlog herdacht, zijn unaniem tevreden. Er waren wel maar 1.500 deelnemers , terwijl het streefcijfer op 4.600 lag. "Maar het resultaat was er, en het is dat dat telt", klonk het.

"We kunnen enkel tevreden zijn", aldus gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, die instaat voor het provinciale herdenkingsprogramma GoneWest. "Alles zat goed: de timing, pakkende muziek van Inne Eysermans en de sterke teksten van Saskia De Coster. Vooral de discipline was opvallend. Niet evident voor een evenement waar de deelnemers zich niet kunnen op voorbereiden. De inleving was er duidelijk vanaf het eerste woord." De deelnemers moesten in vier groepen teksten van Saskia De Coster in een golfbeweging scanderen.

Thema nog altijd relevant

Vanlerberghe was niet ontgoocheld over de mindere opkomst. "Het cijfer van 1.150 deelnemers werd vlot gehaald, en dat is het belangrijkste om die eerste 1.150 slachtoffers te herdenken. De drempel voor dit concept lag misschien iets hoger, en er bestond misschien wat angst om deel te nemen, maar uiteindelijk was het heel toegankelijk. Gezien het geringe aantal deelnemers, was de publieke opkomst wel groot. Dat bewijst misschien die angst om deel te nemen."

Ook eerste gedeputeerde Guido Decorte was uitermate tevreden. "Het was heel innemend, pakkend en vooral overtuigend. We hebben als provincie de mensen weer bij elkaar gebracht, en dat is nodig zeker gezien de actualiteit, denk maar aan de recente gasaanvallen in Syrië."

Dat is ook Inne Eysermans en Saskia De Coster niet ontgaan. "Dit is onze erfenis", aldus Eysermans. "Een gasaanval is het lafste dat je kan doen", vult De Coster aan. "Het is ergens ook heel democratisch. Niemand bleef honderd jaar geleden gespaard. Net zoals vandaag eigenlijk. De deelnemers waren heel divers, jong, oud,... Dus misschien wel een perfecte weerspiegeling."

De schrijfster was heel tevreden over het resultaat. "We hebben de slachtoffers een stem gegeven. Je kan bijvoorbeeld wel een monument zetten, maar dat is statig en op den duur schijten de duiven erop. Hier hebben we een uur lang een uniek en levend monument gemaakt. De mensen hebben zich ook echt ingeleefd", besluit De Coster. "En de lokale harmoniën hebben de muziek perfect gebracht", vult Eysermans aan.

Ook de stad Tielt was tevreden. "We zijn blij met de opkomst. Dit evenement betekent toch heel veel. Het is een erkenning voor onze bewoners die honderd jaar geleden ook slachtoffer waren. Ook organisatorisch verliep alles goed. Tielt was goed geïnformeerd en de coördinatie met de politie verliep perfect. We zijn blij dat we op de vraag van de provincie zijn ingegaan", aldus burgemeester Els De Rammelaere.