Woordfront geeft stem aan gasslachtoffers WOI

In Tielt, hartje West-Vlaanderen, heeft vanavond Woordfront plaatsgevonden, een groots evenement ter nagedachtenis aan de 1.150 slachtoffers van de allereerste gasaanval in de Groote Oorlog. Na Lichtfront eind vorig jaar is dit het tweede luik van GoneWest, het culturele herdenkingsproject van de Groote Oorlog van de provincie West-Vlaanderen.

Tielt is niet zomaar uitgekozen als decor voor het spektakel. Het stadje vormde tijdens de Eerste Wereldoorlog het Duitse hoofdkwartier aan het Vlaamse front. De Duitse opperbevelhebber was er gebaseerd en in de stad verbleven 5.500 Duitse manschappen, goed voor bijna de helft van de bevolking. Het was ook in Tielt dat de beslissing genomen werd om gas in te zetten aan het front.

De allereerste, geslaagde gasaanval op 22 april 1915 kostte naar schatting het leven aan 1.150 soldaten. Bij verscheidene gasaanvallen in de dagen daarop vielen nog eens duizenden doden.

Het was de bedoeling om tijdens het evenement de 1.150 eerste gasdoden allemaal een stem te geven. Uiteindelijk daagden 1.500 vrijwilligers op. Vanuit vier Tieltse straten marcheerden ze in groepen naar een centraal punt op de Grote Markt.

De vier groepen vertolkten elk een andere emotie: woede, angst, verdriet en hoop. Dat gebeurde door volgens een bepaald ritme en op speciaal gecomponeerde muziek stukken tekst in groep te herhalen en aan een volgende groep door te geven.

Net als honderd jaar geleden, toen het gas zich tussen de mensen verspreidde, zal er zo een golfbeweging ontstaan. Een aanklacht, maar ook herinnering aan de slachtoffers die het leven lieten.

Praktisch

  • Waar: 4 locaties in Tielt: Hulstraat/Nieuwstraat - Karnemelkstraat/Hoogstraat - Sportlaan/Tramstraat - Ieperstraat met apotheose op de Grote Markt
  • Wanneer: 19 tot 20 uur
  • Gratis evenement
  • Tekst: Saskia Decoster - Muziek Inne Eysermans
  • Meer info op www.gonewest.be