3.800 lopers verkennen Gentse haven

In Gent hebben 3.816 sportievelingen zondag deelgenomen aan de tweede editie van Haven Gent Loopt. Vorig jaar waren er dat 2.300.

"Het weer is natuurlijk prachtig, maar ook het parcours is formidabel: langs de kaaien en het water en door bedrijven zoals Volvo", zegt havenvoorzitter Mathias De Clercq (Open VLD). Samen met Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) gaf hij het startschot voor de kidsrun. Beide politici liepen daarna de vijf kilometer. "Het is heel belangrijk dat het brede publiek de haven leert kennen, niet alleen via de Havenkrant of HavenTV, rondvaarten op zaterdag of de Havendag, maar ook via een sportief evenement."

Van de 3.816 deelnemers liep het gros de tien kilometer (1.654), gevolgd door de vijf kilometer (861) en de 21 kilometer (770). De kidsrun (1 kilometer) lokte 175 jonge deelnemers, de combitocht 21 kilometer lopen en fietsen 356.

Nieuw dit jaar was dat alle afstanden door de fabriekshallen van Volvo Car Gent lopen. Daar kregen de lopers niet alleen de eindassemblage te zien, maar ook de lasfabriek. De Gentse vestiging van de Zweedse autobouwer maakt overigens van haar vijftigjarig bestaan meteen een sportief jaar, met allerlei uitdagingen en evenementen, waaronder de "Volvo Cycling Classic" op 12 september. Die wielerwedstrijd voor liefhebbers is de voorlaatste manche van de Proximus Cycling Challenge.

Er komt volgend jaar een derde editie van het loopevenement, laat het Havenbedrijf Gent nog weten.