4,5 miljoen Finnen kiezen een nieuw parlement

In Finland zijn vandaag parlementsverkiezingen gehouden. De uiteindelijke resultaten worden vanavond laat of morgenochtend vroeg verwacht. Bijna 4,5 miljoen Finnen mochten een stem uitbrengen. Afgaand op de peilingen is het goed mogelijk dat de Centrumpartij de volgende Finse regering zal besturen na een verblijf van vier jaar in de oppositie. De eerste gedeeltelijke resultaten lijken dat te bevestigen.
Str / Lehtikuva

Voor die terugkeer is veel te danken aan partijvoorzitter Juha Sipila (foto boven), een steenrijke ondernemer die in 2012 ex-premier Mari Kiviniemi opvolgde als leider van de liberale partij, die sterk vertakt is in de agrarische sector. De 53-jarige Sipila (kleine foto) is een relatief nieuw gezicht in de politiek, werd voor het eerst in het parlement verkozen in 2011 en heeft geen banden met de oude garde binnen de partij.

Normaal vormen twee van de drie grote partijen in Finland de regering met enkele kleinere partijen om de meerderheid te halen in het parlement met 200 zetels. Met de Centrumpartij comfortabel aan de leiding, gaat de belangstelling vooral uit naar wie van de andere partijen tweede, derde en vierde zal eindigen.

De twee grote partijen in de aftredende regering, de conservatieven van Stubb en de Sociaaldemocratische Partij, staan nek-aan-nek op 17 procent achter de Centrumpartij met 23 procent, zo bleek in een dinsdag gepubliceerde peiling van de krant Helsingin Sanomat.

Op de vierde plaats met 16 procent staat de nationalistische partij Ware Finnen, die nog nooit in de regering zat. In 2011 boekte de partij door haar eurosceptische politiek veel winst. Ze blijft gekant tegen een nieuwe financiële injectie voor Griekenland, zei leider Timo Soini (foto onder).

Lehtikuva
Lehtikuva