"Ergste is dat deze doden vermeden hadden kunnen worden"

Amnesty International reageert verontwaardigd na de laatste dodelijke scheepsramp op de Middellandse Zee. De mensenrechtenorganisatie roept de Europese leiders op hun verantwoordelijkheid te nemen.
(Archieffoto)

"Dit is de zoveelste vreselijke menselijke tragedie in de Middellandse Zee," zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International. "En het ergste van al is dat deze doden, net als de vele andere verdrinkingen in de Middellandse Zee van de laatste maanden, vermeden hadden kunnen worden. Dat er nu zoveel doden vallen, is hoegenaamd geen verrassing."

"Toen de Italiaanse zoek- en reddingsoperatie Mare Nostrum in november 2014 stopgezet werd, weigerden de Europese regeringsleiders om een gelijkaardig systeem in het kader van de Europese Unie op te zetten", zegt Amnesty. "De Europese Frontex-operatie Triton is niet voldoende geëquipeerd en getraind om mensen te redden op zee, en is eerder gericht op het beschermen van de buitengrenzen van de Europese Unie."

"De gevolgen van deze Europese weigering waren voorspelbaar. Velen, waaronder Amnesty International, waarschuwden dat het dodentol snel zou oplopen, net omdat de buitengrenzen van de Europese Unie hermetisch afgesloten zijn. En omdat velen, gedreven door oorlogen, vervolging en armoede, desnoods hun leven op het spel willen zetten om Europa te bereiken."

"Dit kan zo niet langer blijven duren", vindt Eva Berghmans, "De Europese Unie moet nu reageren door een volwaardige zoek- en reddingsoperatie op touw te zetten in de Middellandse Zee. Dit is de verantwoordelijkheid van alle Europese regeringsleiders, met inbegrip van onze eerste minister, Charles Michel."

Meest gelezen