"Vreesde dat ik kanker had tijdens uitbarsting tegen producer"

Op het moment dat Jeremy Clarkson de producer van "Top gear" geslagen heeft, dacht de Britse presentator dat hij waarschijnlijk kanker had. Dat schrijft hij vandaag in zijn column in The Sunday Times.

Door het incident verloor hij uiteindelijk zijn job bij de Britse openbare omroep. "Het gebeurde op de meest stresserende dag in mijn 27-jarige carrière bij de BBC", schrijft Clarkson. Hij geeft wel toe dat andere mensen "beter met stress kunnen omgaan".

Twee dagen voor het incident had Clarkson van zijn dokter te horen gekregen dat een verdikking op zijn tong mogelijk kanker kon zijn en dat hij zich onmiddellijk verder moest laten onderzoeken. "Maar dat ging niet", zegt Clarkson. "We zaten midden in de opnames van "Top gear". En "Top gear" komt altijd op de eerste plaats." Achteraf bleek de verdikking op zijn tong onschuldig te zijn.

In The Sunday Times legt Clarkson ook uit dat hij geobsedeerd was door zijn job bij "Top gear", vooral na het mislukken van zijn huwelijk en de dood van zijn moeder. ""Top gear" was een allesverterend monster met veel tentakels, maar ik hield ervan. Ik hield ervan alsof het mijn kind was." Na het verlies van zijn huis en de dood van zijn moeder had Clarkson zich naar eigen zeggen nog meer op zijn job gestort. "Toen ik ontslagen werd, voelde ik me ziek, want nu was ik er ook nog in geslaagd mijn werk kwijt te raken." Dat Clarkson "Top gear" mist, is overduidelijk. Gisteren bedankte hij in een column in de Britse krant The Sun al de mensen die hadden laten weten dat ze hem zouden missen. "Maar ik zal "Top gear" nog harder missen", voegde hij eraan toe.

In eerste instantie wilde Clarkson zelfs geen televisie meer maken, maar nu denkt hij eraan om de draad voorzichtig weer op te nemen en toch opnieuw een show rond auto's te presenteren. Of dat met zijn "Top gear"-medepresentatoren James May en Richard Hammond zal zijn, is nog niet duidelijk. Op 10 maart besliste de BBC het contract van Clarkson niet meer te verlengen.