"We laten Italië en Malta het vuile werk doen"

Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V) erkent dat de Europese Unie te weinig doet om bootvluchtelingen op de Middellandse zee te redden of op te vangen. Hij heeft dat gezegd tijdens een debat in "De zevende dag" op Eén. Hij kondigt een initiatief van de Europese Volkspartij aan, de grootste fractie in het Europees Parlement.

"De Middellandse Zee is in een massagraf aan het veranderen en wij kijken te veel de andere kant uit", zegt Ivo Belet (CD&V). "We laten Italië en Malta het vuile werk doen. Wij falen en doen te weinig."

Vorig jaar nam Frontex, het Europese agentschap dat de buitengrenzen bewaakt, de taak over van Italië om te patrouilleren in de zuidelijke Middellandse Zee. De Italiaanse operatie "Mare nostrum" kostte Rome handenvol geld, maar Frontex spendeert nu drie keer minder geld aan de operaties in de Middellandse Zee.

Belet erkent dat dit fout was en kondigt een initiatief van de Europese christendemocraten aan. "Nu moeten we ingrijpen, nu moeten we onze inspanningen opvoeren. We komen vrijdag met onze fractie bijeen in Milaan." De EVP is de grootste fractie in het Europees Parlement en kan dus met enig gezag spreken.

"Nu moeten we Italië en Malta helpen en de zoekacties financieel steunen", zegt Belet. "Tegelijkertijd moeten we ook maatregelen nemen aan de kusten van Noord-Afrika." Belet heeft het onder meer over een soort asielkantoren in Noord-Afrika die asielaanvragen moeten gaan onderzoeken, vóór vluchtelingen in gammele bootjes stappen en Europa illegaal proberen te bereiken.

"Dit was perfect voorspelbaar", zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. Hij pleit voor meer inspanningen, die blijvend moeten zijn.

Europees Parlementslid Helga Stevens (N-VA) vindt ook dat Europa een grotere inspanning met doen, maar legt ook eigen accenten. "We moeten een goede balans vinden tussen mensen redden en nog meer vluchtelingen aantrekken", vindt ze. In dat verband vindt ze dat rijken landen als Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten ook wel meer voor vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië kunnen doen. 

Meest gelezen