Als een hond zich als een echte held gedraagt

Het was een van die goed gevoel-verhalen die onlangs viraal gingen: een man die tijdens een wandeling in Springfield, Ohio, kwam vast te zitten in de modder, maar niet kon worden gered door de politie, omdat de waterlaag te dun was om een reddingsbootje op te laten varen. Daarom werd een touw aan de hond van de man vastgebonden, die dit touw al lopend/zwemmend/zwoegend naar zijn baasje bracht. Eind goed, al goed. We maakten een selectie van 5 andere verhalen , waarbij de hond de held blijkt te zijn.

De 9-jarige Dina Bunggal en haar 3-jarige nichtje probeerden in december 2011 een erg drukke straat over te steken op de Filipijnen. Daarbij hadden ze een motor die tegen hoge snelheid aankwam, niet meteen opgemerkt. Maar, aldus getuigen, liep de hond van het gezin Bunggal, Kabang, op de motor af en kon die, nog voor hij de meisjes bereikte, omverduwen. Hierbij verloor de hond een deel van zijn snuit. Het verhaal kreeg op de Filipijnen veel weerklank en zo werd de hond uiteindelijk naar de VS overgebracht voor een ingewikkelde operatie. In juni 2013 keerde Kabang terug naar de Filipijnen.

Het was iets over middernacht, toen bulldog Roxanne in augustus 2014 plots begon te blaffen in de kamer van de zoon van het gezin Herlihy uit Huntington, West Virginia. Verbaasd over zoveel tumult, kroop de zoon uit het bed en zag dat hun huis al in lichterlaaie stond. Er zat niets anders op dan de andere leden van het gezin wakker te maken en het huis uit te rennen. De hevige brand kon pas na 2 uur worden geblust. "Gelukkig hadden ze Roxanne, want anders hadden ze het misschien niet meer kunnen navertellen", reageerde een van de buren op News 12.

Terwijl de 3-jarige Gavin Clark in juli 2014 in de tuin van zijn grootmoeder, die in Texas woont, speelde, dook plots de hond van de buren op, die agressief in de richting van de jongen blafte. De veel kleinere yorkshireterriër Ezio -"Tot 10 keer kleiner"- zag het gebeuren en zette meteen de verdediging van de jongen in. Terwijl Ezio heen en weer geslingerd werd aan de muil van de agressieve hond, kon Gavin het huis binnenvluchten. Uiteindelijk werd Ezio voor dood achtergelaten. Dankzij een inzamelingsactie, die uiteindelijk meer dan 26.000 dollar opbracht, kon de kleine hond alsnog worden gered.

Zoey mag dan wel een kleine chihuahua uit Masonville, Colorado, zijn, in 2007 stond ze meer dan haar mannetje toen een ratelslang zich voortbewoog in de richting van de eenjarige kleinzoon Booker van opa Monty Long. Terwijl Zoey de slang zag naderen, sprong ze op hem af. Maar dat leverde haar wel de nodige beten op. Het gevecht dat tussen beide dieren volgde, trok de aandacht van opa Long, die uiteindelijk de slang kon doden. Ook al werd aanvankelijk voor het leven van Zoey gevreesd, overleefde ze toch het incident.

Het moeten niet altijd mensen zijn die door een hond gered worden. Terwijl chihuahua Trixxie in september 2010 in de ochtend even uit het oog van zijn baasje verdween, maakte een coyote van die onoplettendheid gebruik om de aanval in te zetten. Maar dat was zonder rekening te houden met rottweiler Happy, de hond van de buren. De coyote moest zijn meerdere erkennen en vluchtte uiteindelijk weg. Het filmpje werd intussen bijna 5 miljoen keer bekeken op YouTube.

lees ook