België trekt 36 miljoen uit voor onderwijs in minst ontwikkelde landen

België trekt 36 miljoen euro uit voor het "Global Partnership for Education", een internationale organisatie voor onderwijs in de minst ontwikkelde landen. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bekendgemaakt tijdens een toespraak op Global Citizen Earth Day, een festival voor een betere wereld in Washington.

"Er zijn landen ter wereld waar meer dan de helft van de mensen jonger dan 18 jaar zijn. Dat is een echte rijkdom. Kinderen zijn de toekomst", aldus De Croo voor duizenden toeschouwers op de National Mall in Washington. "Als kinderen echter geen toegang hebben tot water, gezondheidszorg, onderwijs, hebben ze het echt moeilijk."

België roept de internationale gemeenschap op om de helft van de ontwikkelingshulp op de minst ontwikkelde landen te focussen. "Kinderen die naar school gaan, zijn sterker en kunnen hun toekomst in eigen handen nemen", beklemtoonde de minister nog. "Hiervoor belooft België 36 miljoen euro aan het Global Partnership for Education."

Die internationale organisatie wordt momenteel voorgezeten door gewezen Australisch premier Julia Gillard en wil kwaliteitsonderwijs voor alle kinderen van de minst ontwikkelde landen. Belangrijke partners van de organisatie zijn Unicef, Unesco en de Wereldbank.

Global Citizen Earth Day wil de problematiek van klimaatsverandering en globale armoede samenbrengen en burgers, de zakenwereld en wereldleiders aanzetten tot actie om beide kwesties aan te pakken. Onder de andere sprekers op het festival zijn VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, IMF-voorzitter Christine Lagarde, de Nederlandse minister van Handel en Internationale Ontwikkeling Lilianne Ploumen en de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Børge Brende. De toespraken worden afgewisseld met optredens van onder andere Train, Usher en Fall Out Boy.

De Croo is in Washington in het kader van de lentevergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.