Centrumpartij op kop in Finland

Het ziet ernaar uit dat de Finse conservatieve premier Alexander Stubb niet de man wordt die Finland de komende jaren uit de recessie zal leiden.
Lehtikuva

De stemlokalen gingen om 19 uur dicht. Meer dan 40 procent van de stemmen is intussen geteld. Volgens de eerste resultaten ligt de sociaal-liberale Centrumpartij van zakenman Juha Sipila (foto) op kop, goed voor ruim 23 procent van de stemmen. Premier Stubbs Nationale Coalitiepartij vecht om de tweede plaats (17,9 procent), samen met de sociaal-democraten (18,8 procent), die ook in de regering zitten. Een flinke vooruitgang is er wel voor de eurosceptische partij Ware Finnen (15,9 procent). Vier kleinere partijen zitten elk onder de 8 procent.

De economie was bij deze verkiezingen een belangrijk onderwerp. Finland heeft te kampen met een hoge werkloosheid. De papierindustrie zit in het slop en telefoonreus Nokia – de vroegere trots van het land – slaagt er maar niet in om uit het dal te komen. Premier Stubb geeft toe dat zijn regering te traag gereageerd heeft. De kiezer heeft hem bij deze de rekening gepresenteerd. Volgens zijn concurrent Sipila wordt het tijd om de boel eens goed “door elkaar te schudden” en moedige beslissingen te nemen. De Finnen verwachten in elk geval niet direct een aardschok.