Deurwaarders slaan alarm over politiebegeleiding

De gerechtsdeurwaarders klagen dat het soms moeilijk is om politiebegeleiding te krijgen. De lokale politie is wettelijk verplicht bijstand te verlenen als de deurwaarders erom vragen, maar toch gebeurt dat niet altijd, klinkt het. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer goederen in beslag moeten worden genomen in een risicowijk, worden de deurwaarders liever vergezeld door een politieman. Maar volgens Frank Spruyt van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders, is het in sommige politiezones moeilijk geworden om een agent mee te krijgen. 

"Er zijn dagelijks "beslagrondes" voorzien met politiebijstand, maar regelmatig worden er nu geannuleerd. Vroeger, vóór de verhoging van de terreurdreiging, mochten de agenten alleen met ons meegaan om ons te vergezellen op onze activiteiten, maar sinds het verhogen van de terreurdreiging mag dat niet meer. Agenten moeten nu altijd met 2 zijn, waardoor er een tekort is aan manschappen."

Volgens de politie stellen de deurwaarders hun vraag soms vrij laat, maar kan beter overleg al veel problemen verhelpen. "Ik denk dat we moeten komen tot een situatie waarbij de politie zegt op welke momenten er capaciteit ter beschikking kan worden gesteld van de deurwaarders, en dat de deurwaarders hun planning daar deels op afstemmen", zegt Marc Hellinckx van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. "Maar er moet vooral meer begrip zijn voor elkaars behoeften."