Dinsdag overleg over politie op Zaventem

Dinsdag overleggen de vakbonden van de federale politie en Binnenlandse Zaken over het personeelstekort op Brussels Airport in Zaventem. De vakbond NSPV schort de stiptheidsacties voorlopig op, de VSOA doet evenwel voort. De stiptheidsacties leidden vanmorgen tot erg lange wachttijden aan de paspoortcontroles op de luchthaven.

De politievakbonden houden een hele week stiptheidsacties op Brussels Airport om het personeelstekort op de luchthaven aan te klagen. Het personeel voerde sinds vanmorgen de paspoortcontroles uit "volgens het boekje", waardoor de wachttijden voor niet-Schengenbestemmingen al heel snel fors opliepen, soms tot meer dan een uur. Reizigers binnen de Schengenzone moeten niet door de paspoortcontrole en ondervonden dus geen hinder.

Vanmiddag is overeengekomen om morgen om 17 uur op het kabinet van Binnenlandse Zaken over het personeelstekort te overleggen. De politievakbond NSPV schort in afwachting daarvan zijn acties voorlopig op, de VSOA doet echter voort. De vakbonden hopen op het overleg garanties te krijgen op 400 agenten aan de grenscontroles. Momenteel zijn dat er 385.

"Idealiter zijn 436 personeelsleden nodig om al onze taken tot een goed eind te kunnen brengen", zegt Jérôme Aoust, nationaal secretaris van de vakbond NSPV. "Wij willen terugkeren naar de minimale drempel van 400 agenten en dat op een structurele manier." Zijn collega Alain Peeters had eerder maandag al gepleit voor "structurele garanties" van de overheid "en geen pleister op een houten been."

Boetevrije week

Naast de stiptheidsacties van de politievakbonden op Zaventem houdt de verkeerspolitie een boetevrije week. Dat betekent dat de politie voor bepaalde overtredingen geen boetes geeft en dat u er vanaf komt met een waarschuwing.

Met de boetevrije week willen de politiebonden de regering onder druk zetten om tot een oplossing komen voor een pensioenregeling voor de politie. Sinds een uitspraak van het Grondwettelijk Hof moeten agenten een stuk langer werken.

Meest gelezen