E-afvalberg bereikt recordhoogte in 2014

De hoeveelheid weggesmeten elektrische en elektronische producten heeft in 2014 een wereldwijde recordhoogte bereikt. Vorig jaar werd 41,8 miljoen ton "e-afval" geproduceerd, tegenover 39,8 miljoen in 2013. Dat blijkt uit een rapport van de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU).
AP2004

Meer dan 60 procent van het afval bestaat uit producten die in de keuken, de badkamer of het washok gebruikt worden, zo blijkt uit de studie. Mobiele telefoons, rekenmachines, laptops en computers zijn samen goed voor zowat 7 procent van het volume.

De Verenigde Staten en China leveren de grootste bijdrage aan de elektronische afvalberg. Samen zijn ze goed voor 32 procent van het wereldwijde totaal. Japan, Duitsland en India vervolledigen de top 5. In verhouding tot het aantal inwoners is het echter Noorwegen dat de grootste hoeveel e-afval voortbrengt (28,4 kg per inwoner), gevolgd door Zwitserland (26,3 kg) en IJsland (26,1 kg). De regio die het minst verantwoordelijkheid draagt is Afrika, met een volume van naar schatting 1,7 kilogram per inwoner.

In het rapport wordt er ook op gewezen dat minder dan een zesde van het afval correct gerecycleerd wordt. Mede daardoor bevat het e-afval vaak nog waardevolle stoffen, zoals ijzer, koper en zelfs goud. De totale waarde ervan bedraagt naar schatting 48 miljard euro. Daarnaast bevat het e-afval evenwel ook 2,2 miljoen ton aan gevaarlijke bestanddelen, zoals kwik, cadmium en chroom.