Europees spoedoverleg na nieuwe scheepsramp

De Europese Commissie gaat in op de vraag van de Franse president François Hollande voor spoedoverleg tussen de Europese ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken na de laatste scheepsramp op de Middellandse Zee. Hollande had dat gevraagd op tv-zender Canal+. Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid van de Europese Unie, reageert geschokt op het nieuws dat mogelijk 700 bootvluchtelingen verdronken zijn.

"Dit is onaanvaardbaar voor een Unie die gebouwd is op de principes van solidariteit, respect voor de mensenrechten en waardigheid voor allen", zegt Federica Mogherini. Ze kondigt een gemeenschappelijke vergadering aan van de Europese ministers van Binnenlandse en van Buitenlandse Zaken. "Nu is het moment gekomen voor de Europese Unie om deze tragedies zonder uitstel aan te pakken", klinkt het nog.

Eerder had de Europese Commissie in een persmededeling laten weten geschokt te zijn.

"Als dit cijfer klopt, is dit een van de ergste catastrofes in de Middellandse zee van de afgelopen jaren", had de Franse president François Hollande vanmorgen laten optekenen. "We moeten iets doen."

Hollande wil meer schepen naar het gebied sturen om eventuele bootvluchtelingen te redden en wil ook meer patrouillevluchten. Daarnaast moet de strijd tegen de mensenhandelaars worden opgevoerd, vindt hij. "Zij die mensen op boten zetten, zijn smokkelaars, zelfs terroristen, want ze weten perfect dat die boten niet zeewaardig zijn. Ze vernielen de boten zelfs in volle zee, waardoor ze honderden mensen in gevaar brengen."

"Dagelijks massamoorden in Middellandse Zee"

De Italiaanse premier Matteo Renzi, die op een partijbijeenkomst in Mantua was, keert onmiddellijk terug naar Rome om de scheepsramp van nabij op te volgen. Niemand kan volgens Renzi onverschillig blijven bij wat er de laatste weken voor de Italiaanse kusten aan het gebeuren is. "In de Middellandse Zee gebeuren er namelijk dagelijks massamoorden."

Vanuit de partij van Renzi zijn er ook al voorstellen gelanceerd om op Sicilië een Europese top over de problematiek te organiseren.

Paus roept op tot actie

Ook paus Franciscus heeft de internationale gemeenschap (opnieuw) opgeroepen om actie te ondernemen om nog meer tragedies te voorkomen.

"Het gaat om mannen en vrouwen net zoals ons, om broeders en zusters die naar een beter leven zoeken", aldus de paus die de menigte op het Sint-Pietersplein in Rome vervolgens opriep om voor de slachtoffers en hun families te bidden.

AFP