Stembureaus open voor presidentsverkiezing in "Noord-Cyprus"

De inwoners van de internationaal alleen door Turkije erkende "Turkse Republiek Noord-Cyprus" kiezen een nieuwe president. Onder de zeven kandidaten bevinden zich de huidige machtsbekleder Dervis Eroglu en één vrouw. De stembureaus hebben de deuren geopend om 8 uur plaatselijke tijd (7 uur Belgische tijd) en sluiten om 18 uur (17 uur in België).

Ongeveer 175.000 Noord-Cyprioten mogen via de stembus beslissen wie het nieuwe "staatshoofd" wordt. Opiniepeilingen geven de huidige machtsbekleder Dervis Eroglu een flinke voorsprong op zijn concurrenten. Mocht de man geen absolute meerderheid halen, dan volgt volgende week zondag een tweede, beslissende ronde. Noord-Cyprus riep in 1983 eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit.

Eroglu heeft de stempel een onafhankelijke kandidaat te zijn. Hij wordt evenwel gesteund door de conservatieve Nationale Eenheidspartij UPB.

Ook de ex-burgemeester van het Turkse deel van Nicosia, Mustafa Akinci, en parlementsvoorzitster Sibel Siber zouden volgens de polls een kans maken.

De verkiezing heeft haar belang voor de door de VN gevoerde gesprekken over hereniging van het eiland. De president is namelijk degene die beslist wie er voor Noord-Cyprus aan de onderhandelingstafel gaat zitten.

Sinds 1 mei 2004 is Cyprus lid van de Europese Unie. Het Europese recht is echter alleen in het Griekse gedeelte van het eiland van kracht.