Turks-Cypriotische verkiezingen naar de tweede ronde

Geen enkele van de zeven kandidaten is erin geslaagd voldoende stemmen binnen te halen om de presidentsverkiezingen te winnen. Ook niet de Turks-Cypriotische leider Derves Eroglu. Peilingen gaven hem nochtans een aanzienlijke voorsprong op zijn concurrenten. Volgende week komt er een tweede stemronde.

Met 28,18 procent van de stemmen doet de conservatieve Derves Eroglu het net iets beter dan zijn belangrijkste rivaal, de linkse Mustafa Akinci. De centrumlinkse Sibel Siber, die de steun krijgt van de linkse CTP-partij, haalt met 22,54 procent de derde plaats, net voor Kudret Ozersay, Eroglu’s vroegere topadviseur.

Van de 177 000 stemgerechtigden kwam maar 62 procent opdagen. De tweede ronde van de verkiezingen vindt plaats op zondag 26 april en zal bepalen wie naast de Grieks-Cypriotische president Nikos Anastasiadis zit, als in mei opnieuw gesprekken plaatsvinden om het eiland te herenigen.

Economische verschillen

Alleen Turkije erkent de “Turkse Republiek Noord-Cyprus”. Het land heeft er vandaag nog altijd 30.000 militairen zitten. Cyprus werd in 1974 gesplitst nadat de Turken er waren binnengevallen als reactie op een Griekse coup. Sinds 2004 is het eiland lid van de Europese Unie. De Grieks-Cypriotische regering in het zuiden geldt voor de internationale gemeenschap als de enige wettige vertegenwoordiger van het eiland.

Gesprekken over een hereniging liggen al stil sinds oktober 2014. Er zijn nog altijd economische verschillen tussen noord en zuid. En ook de gasvoorraden voor de kust van het eiland vormen een stevig onderwerp van discussie. Van alle presidentskandidaten is Akinci het meest voor een hereniging. Een status quo vindt hij geen duurzame oplossing.