Voorzitter Universiteit Amsterdam vertrekt na studentenprotest

Voorzitter Louise Gunning stapt op bij de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft gisteravond haar ontslag aangeboden als voorzitter van het College van Bestuur aan de Raden van Toezicht. Ook vertrekt ze bij de Hogeschool van Amsterdam. Dat heeft de universiteit aan het Nederlandse persagentschap ANP laten weten.

Om Gunnings vertrek wordt al weken gevraagd door protesterende studenten en docenten die het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de universiteit, bezet hielden. Zij willen meer democratie en transparantie op de universiteit.

Louise Gunning zegt in een verklaring te hopen dat haar vertrek "de Raden van Toezicht de ruimte en de tijd geeft om een vernieuwd College van Bestuur samen te stellen. Een College van Bestuur dat in staat is om weer rust te brengen binnen de Universiteit van Amsterdam en in de komende tijd leiding te geven aan de modernisering, met als uitgangspunt het tienpuntenplan".

Ze stelt voort dat de UvA door inzet van hoogleraren, wetenschappers, docenten en studenten is uitgegroeid tot een toonaangevende onderzoeksuniversiteit die internationaal hoog aangeschreven staat. "We geven goed onderwijs, waardoor studenten van binnen- en buitenland heel bewust kiezen om bij ons te komen studeren. Ik ben er trots op dat ik daar ook als bestuurder een bijdrage aan heb mogen leveren. Hiermee heeft de Universiteit van Amsterdam een uitstekende uitgangspositie om te moderniseren."

De Raden van Toezicht laten weten respect te hebben voor het besluit van Gunning. Ze spreken "grote waardering" uit voor "haar onvermoeibare inzet voor beide instellingen". De raden gaan nu praten met alle betrokken partijen om zo snel mogelijk tot een "breed gedragen" oplossing te komen.