FBI leverde 20 jaar lang vals forensisch bewijsmateriaal

De FBI heeft twee decennia lang op grote schaal foute forensische analyses afgeleverd in honderden rechtszaken verspreid over de VS. Dat hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI zelf toegegeven. In 32 gevallen ging het om een zaak waarbij de beklaagde de doodstraf kreeg.

Het is een van de grootste forensische schandalen ooit in de VS: in de periode voor het jaar 2000 heeft de FBI twintig jaar lang in quasi elke rechtszaak waarin ze forensisch onderzoek heeft geleverd valse resultaten aangedragen. Dat schrijft The Washington Post op gezag van de National Association of Criminal Defense Lawyers en het Innocence Project. Dat zijn twee organisaties die de overheid sinds lange tijd bijstaan in het herzien van rechtszaken die op basis van twijfelachtig forensisch bewijs zijn gevoerd.

Concreet betreft het een elite-eenheid binnen de FBI die vooral forensisch onderzoek op haarmonsters uitvoerde. Van de 28 onderzoekers binnen de eenheid overdreven er liefst 26 systematisch forensische overeenkomsten. Hun bevindingen werden in minstens 268 rechtszaken gebruikt. In 95 procent van die zaken bleken ze in het nadeel van de beklaagde(n).

Opvallend: in 32 gevallen ging het om een zaak waarbij de beklaagde de doodstraf kreeg. Veertien onder hen zijn intussen geëxecuteerd of zijn in de gevangenis gestorven. De foute forensische analyses van de FBI waren daarbij evenwel niet noodzakelijk de enige bewijslast.

Herzieningen

Zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie als de FBI zelf hebben de foute analyses uit het verleden toegegeven. Veroordeelden én openbare aanklagers in liefst 46 staten en in de hoofdstad Washington D.C. worden nu op de hoogte gebracht om na te gaan of er een gegronde reden is om tot een herziening van bepaalde rechtszaken over te gaan. Vier ten onrechte veroordeelde beklaagden zijn eerder al vrijgelaten.

Juridische experts zien in deze zaak het zoveelste bewijs dat het Amerikaanse gerecht decennialang heeft gefaald om vals bewijsmateriaal uit de rechtszaal te houden.