"Boekhouder van Auschwitz" staat terecht

In de Noord-Duitse stad Lüneburg is het proces begonnen tegen oud-SS'er Oskar Gröning. De nu 93-jarige man wordt ervan beschuldigd geholpen te hebben bij de moord op 300.000 Joden in het concentratiekamp van Auschwitz. Gröning was daarnaast ook verantwoordelijk voor het verzamelen van de bezittingen van de Joden, wat hem de bijnaam "boekhouder van Auschwitz" opleverde.

Gröning, die in 1940 vrijwillig toetrad tot de Waffen-SS en in 1942 werd overgeplaatst naar het nazi-concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau, zegt zelf dat hij nooit rechtstreeks betrokken is geweest bij de moorden.

Hij wordt dan ook niet rechtstreeks beschuldigd van moord, maar wel van "onderdeel" te zijn geweest van de systematische uitroeiing. Daarnaast zou hij de bezittingen van de binnengebrachte Joden gesorteerd en naar Berlijn gestuurd hebben en ook minstens één keer deelgenomen hebben aan het "selectieproces" van nieuwe gevangenen.

Gröning had voor aanvang van het proces aangegeven dat hij bereid was om te spreken tijdens het proces. Hij heeft zijn verleden nooit ontkend en heeft zich altijd uitgesproken tegen ontkenners van de Holocaust.

Vergiffenis

Bij de start van zijn proces vandaag vroeg Gröning zijn slachtoffers om vergiffenis. "Voor mij is er geen enkele twijfel dat ik een morele verantwoordelijkheid deel. Ik vraag u vergiffenis. Wat de strafverantwoordelijkheid betreft, die ligt in uw handen", zei hij met vaste stem.

De rest van de ochtend werd besteed aan het voorlezen van de aanklacht en aan de getuigenis van Gröning. Tijdens zijn beschrijving van het dagelijkse leven in het concentratiekamp benadrukte Gröning dat hij niets te maken had met de uitroeiing van gevangenen. "Ik moest vooral diefstallen uit de bagage van gedeporteerden proberen te vermijden", luidde het. In het kamp bestond een zwarte markt voor het uitwisselen van goederen.

Het getuigenis van Gröning en alle andere getuigenissen en pleidooien worden overigens simultaan in het Engels, Hebreeuws en Hongaars vertaald.

Laatste naziproces

67 Holocaustoverlevenden en nabestaanden van slachtoffers hebben zich voor dit proces burgerlijke partij gesteld. Gröning riskeert 3 tot 15 jaar cel maar de meeste slachtoffers willen gezien zijn hoge leeftijd niet zozeer een strenge, maar wel een symbolische straf voor de man.

Net door die hoge leeftijd van nog levende oorlogsmisdadigers is de kans groot dat dit het allerlaatste naziproces wordt. Momenteel zijn nog een tiental vooronderzoeken tegen andere verdachten, maar de kans is klein dat het nog tot een proces komt.

Door de hoge persbelangstelling voor de rechtszaak vindt die plaats in een theaterzaal. De uitspraak wordt ten vroegste op 29 juli verwacht.

Meest gelezen