Belga-fotograaf wint met foto "die aan Magritte doet denken"

Dirk Waem, persfotograaf voor het agentschap Belga, heeft de Nikon Press Photo Award 2014 gewonnen, de prijs voor de beste persfoto van een Belgische of in België verblijvende fotograaf. Hij werd bekroond voor een foto van een herdenkingsplechtigheid voor de Eerste Wereldoorlog.

De winnende foto toont de herdenkingsplechtigheid voor de Eerste Wereldoorlog op het Saint-Symphorien-kerkhof in Bergen (Mons), in aanwezigheid van het Belgische en Britse koningshuis.

"De fotograaf stond op een ongebruikelijke, maar juiste plaats om deze foto te maken", zegt de jury. "Het laatste daglicht in de lucht is in perfecte balans met het kunstlicht dat de personages belicht. De prachtige clair-obscur belichting doet denken aan het schilderij "L'Empire des Lumières" van René Magritte. De ingetogen en plechtige houding van de personen geeft de foto een serene uitstraling."

Beloftevolle fotograaf

De prijs voor beloftevolle fotografen, de Young Promising Photographer Award 2014, ging naar Frederik Buyckx voor zijn reeks over de restanten van de koloniale tijd in Minas Gerais, Brazilië. "Beklijvend en afstandelijk tegelijk", volgens de jury.

Er waren ook prijzen voor Filip Claus, Colin Delfosse, Kristof Ramon en Karoly Effenberger. Ze werden uitgereikt in Bozar in Brussel.