22 tot 28 april 1915: Duitsers gebruiken gifgas bij Ieper

Het Duitse leger zet gifgas in bij een aanval bij Ieper, grote groep vooraanstaanden van de Armeense gemeenschap aangehouden in Constantinopel, Brits-Franse troepenmacht landt op Gallipoli, ....

De Duitsers voeren een nieuw zwaar offensief tegen de vooruitgeschoven geallieerde posities rond Ieper. Net zoals in november vorig jaar proberen ze daar het geallieerde front te doorbreken en door te trekken naar de Kanaalkust.Op 22 april werd de stad Ieper met zware artillerie bestookt. Toen die beschieting in de late namiddag ophield, lieten de Duitsers nabij Steenstrate grote hoeveelheden chloorgas ontsnappen.

"Een gordijn van zware, verstikkende gassen kwam naderbij. Velen dachten eerst dat het een gewoon rookgordijn was om een aanval te maskeren en stormden naar voren". Tekening uit het Franse L'Illustration, 6 mei 1915.

De Franse troepen aldaar raakten in paniek en vluchtten het Ieperleekanaal over. Daarop kon de Duitse infanterie zonder tegenstand oprukken. Ze veroverden Langemark en vestigden een bruggenhoofd over het kanaal.

"Het Duitse lente-offensief: giftige dampen over Vlaanderen". Tekening uit het Duitse Kladeradatsch, 9 mei 1915.

De Duitsers had veel verder kunnen doorstoten, maar gaven zich blijkbaar geen rekenschap van het succes van hun gasaanval. Daardoor konden Canadese bataljons de bres gedeeltelijk dichten. Het Duitse bruggenhoofd, dat een bedreiging vormde voor de Belgische stellingen in het noorden, is door de Fransen heroverd.

Bij de Duitse aanval slaat de burgerbevolking in en rond Ieper op de vlucht. Britse en Franse soldaten hergroeperen zich.

Twee dagen na deze eerste gasaanval zetten de Duitsers opnieuw chloorgas in bij Sint-Juliaan, iets zuidelijker. De Canadezen aldaar trokken zich terug en ook hier wisten de Duitsers het dorp zonder moeite te veroveren.

Duitse artillerie in het pas veroverde Sint-Juliaan. Aquarel van Paul Hey in het Duitse weekblad Illustrirte Zeitung, Leipzig, 1915
"De nieuwste wapens van de Duitse Kultur". Tekening uit het Franse Le Rire Rouge, 29 mei 1915.
Tekening van Franse soldaat in gifwolk met een eerste, primitief gasmasker; uit Le Pays de France, juni 1915

Armeniërs in Turkije vervolgd

In de Turkse hoofdstad Constantinopel zijn 250 Armeense politieke leiders en intellectuelen opgepakt. Ze zouden naar een andere stad zijn gevoerd.

De Armeense patriarch van Constantinopel heeft meteen geprotesteerd tegen de aanhoudingen. De Turkse regering laat weten dat ze de Armeense politieke organisaties wil ontbinden en hun leiders isoleren.

De Turkse minister van Binnenlandse ZakenTalaat Psja en het door hem ondertekende aanhoudingsbevel.

De Turkse autoriteiten menen dat de christelijke Armeniërs onder invloed staan van de Russische vijand. De arrestaties vallen samen met steeds meer maatregelen tegen de Armeense bevolking van het Ottomaanse Rijk, vooral in het oosten van Klein-Azië.

Zo zijn alle 25.000 Armeense inwoners van de stad Zeitun weggevoerd. In de provincie Van, waar zopas een Armeense opstand plaatsvond, vindt een ware slachting plaats.

De zaal gewijd aan de gebeurtenissen van 24 april 1915 in het Genocide-museum in de Armeense hoofdstad Jerevan. 24 april is nog altijd de dag waarop het begin van de Armeense genocide wordt herdacht.

Bootvluchtelingen 100 jaar geleden

Het nieuws over de Armeense genocide drong maar langzaam door in West-Europa in 1915, vooral via Amerikaanse missionarissen in het Nabije Oosten en de Armeense gemeenschap in de Verenigde Staten. Deze foto's verscheen in de Franse pers in september 1915. Armeense vluchtelingen die probeerden op een bootje te ontsnappen, werden in de Middellandse Zee, voor de Syrische kust, gered door een Frans schip (L'Illustration, 9-10-1915) .

Landing op Gallipoli

In de vroege ochtend van de 25e april is een grote geallieerde troepenmacht geland op het Turkse schiereiland Gallipoli, de noordelijke oever van de Dardanellen.

De landing is een nieuwe poging om deze belangrijke zeestraat in handen te krijgen. De voorbije twee maanden heeft een geallieerde vloot tevergeefs geprobeerd de Dardanellen te forceren.
 

De Turkse artillerie bestookt de landingstroepen. Uit Panorama de la Guerre, 1915.

Troepen van het Franse maar vooral het Britse leger nemen aan de landing deel. Onder die Britse troepenmacht zijn er ook Indiërs en voor de eerste keer manschappen uit Australië en Nieuw-Zeeland. Beide autonome gebieden van het Britse Rijk hebben op eigen kosten een vrijwilligerskorps gemobiliseerd en uitgerust. Er is zelfs een eenheid joodse vrijwilligers uit Palestina bij.

Britse troepen gaan aan land vanuit het oorlogsschip The River Clyde.

Na twee dagen vechten hebben de geallieerden een bruggenhoofd gevestigd aan Kaap Helles, op het uiterste punt van het schiereiland. Op andere plaatsen is de landing mislukt. De verliezen zijn enorm Van een Iers regiment heeft slechts één officier de landing overleefd.

Deel van een kaart van de Dardanellen uit The Times History of the War.

De Turkse garnizoenen ter plaatse zijn in de minderheid en hebben tekort aan munitie, maar ze weren zich als leeuwen, ook al ten koste van zware verliezen. Dit is vooral de verdienste van de zeer vastberaden kolonel Mustafa Kemal.

Troepen uit de Commonwealth op een landingsschip

Zware slag voor de Franse marine

In de Adriatische Zee is op 27 april de Franse kruiser "Léon Gambetta" getroffen door twee torpedo's afgevuurd door een Oostenrijkse duikboot. Maar een reddingsvlot kan van de Gambetta in het water gezet worden voor het schip zinkt. Van de 821 mannen aan boord zijn 684 omgekomen, geen enkele officier overleefde de rampt. Bij de slachtoffers is een Franse admiraal.

Foto's van de begrafenis van een deel van de slachtoffers van de ramp (Le Miroir, 16 mei 1915, BnF Gallica).
Volgens het Oostenrijkse Kikeriki is het tot zinken brengen van de Gambetta de heldendaad van een kleine David (9 mei 1915, Oostenrijkse Nationale Bibliotheek).

Kanon bestookt Duinkerken

Op 28 april is de Franse havenstad Duinkerken opgeschrikt door enkele zware ontploffingen. De stad is al enkele keren vanuit de lucht gebombardeerd, maar nu was niet meteen duidelijk wat er gebeurde. Experten van het Franse leger zijn, met de hulp van speciale apparatuur, tot de conclusie gekomen dat de stad is getroffen door projectielen afgevuurd door een reuzekanon, dat in de buurt van Houthulst in bezet België moet staan, zo'n 40 km verder.

"De nieuwe draadloze verbinding tussen Diksmuide en Duinkerken". De tekenaar van Lustige Blätter (mei 1915) plaatst het superkanon in Diksmuide, maar het stond in het gehucht Predikboom bij Houthulst.

Meest gelezen