Tombe van onbekende farao Khaba ontdekt in Egypte

Ten noorden van de Egyptische hoofdstad Caïro hebben egyptologen de tombe van een vrijwel onbekende koning uit de derde dynastie ontdekt. Het gaat om Khaba, waarvan tot nu toe enkel de naam bekend was.
AP2009

De graftombe of mastaba werd in 2010 al ontdekt. Het gaat om een gebouw van 14 op 6 meter. Enkele dagen geleden is dan een steen met een zegel en de naam Khaba ontdekt. 

Die naam was bekend uit één van de koningslijsten, maar voor het overige was er tot nu toe vrijwel niets bekend over de koning. Wel was geweten dat hij behoorde tot de derde dynastie uit het Oude Rijk. 

Khaba zou omstreeks 2670 voor Christus geregeerd hebben. Volgens sommige experten zou Khaba een andere naam geweest zijn van de meer bekende farao Huni, maar dat is niet zeker. 

De opgravingen in de Nijldelta gaan intussen door en mogelijk komt er nog meer aan het licht over Khaba. De derde dynastie gaf de aanzet tot de bouw van trappenpiramides die in de volgende dynastie zouden evolueren tot de enorme piramides van GIza nabij Caïro.

Meest gelezen