Verzorgers hoopvol over toestand broertje van olifant Kai-Mook

Olifant Kai-Mook is afgelopen nacht grote zus geworden van olifantenbaby Q, het mannetjeskalf van May Tagu en de papa van Kai-Mook. Het is het eerste jong van May Tagu en die onervarenheid speelde haar parten: ze duwde en porde het jong constant. Verzorgers hebben het jonge dier daarom weggenomen bij de moeder. Zij zijn hoopvol dat het toch gaat goed komen met het olifantenkalf.
Mama May Tagu en baby Q

May Tagu is in totaal 605 dagen zwanger geweest. De olifantenkudde in Planckendael kreeg al een tiental dagen permanente bewaking met het zicht op de naderende bevalling en rond 22.30 gisteravond kwamen dan de weeën. Om 4.50 uur vanmorgen was het zover en zag baby Q het levenslicht. Het is nog maar de tweede keer dat in ons land een olifantenjong ter wereld komt, na Kai-Mook zes jaar geleden.

De bevalling kwam goed op gang en de familie heeft het jonge dier ook niet afgestoten, maar de onervarenheid en de onhandigheid van de mama gaven de baby wel een heel moeilijke start.

"Normaal gezien moet de moeder haar jong helpen om op z'n beentjes te staan, maar door haar onhandigheid doet May Tagu dat niet", vertelt verzorger Ben Van Dyck. "Het is heel belangrijk dat een pasgeboren jong binnen de 5 uur op zijn benen staat, zodat het kan zogen bij de moeder."

"Spannende uren beleefd"

De eerste uren van baby Q waren vrij kritiek. Na vier uur besloten de verzorgers dan ook om het kalf af te zonderen van de moeder. Volgens de dierenarts is het een stevig mannetje en is het diertje ook helemaal gezond.

"We hebben al spannende uren beleefd en ook de komende uren worden spannend. Maar het gaat de goede kant op", reageert verzorger Van Dyck opgelucht. "We denken dat we het vandaag nog in orde krijgen, althans ik hoop dat we daarin slagen."

De olifantentempel in Planckendael blijft vandaag wel gesloten voor bezoekers en pers. "Rust is nu heel belangrijk voor de olifantenfamilie", laat het dierenpark weten.